Jedan od najboljih izvora proteina, vlakana, B vitamina, gvožđa i magnezijuma su leblebije, a mogu biti i odlična zamena za meso, pa se često koristi u vegeterijanskoj ishrani.

A kako svako jelo ima svoju vegansku varijantu, tako je ima i cezar salata. Umesto piletine i slanine, u ovom receptu koristi se leblebija, koja će zadovoljiti vaše potrebe za proteinima. Ova kombinacija je izuzetno hranljiva i ukusna.

Sastojci:

  • 2 šolje kuvane leblebije
  • 4 šolje (oko 500 g) ISC zelene salate, razdeljene na listove
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 kašika limunovog soka
  • ¼ šolje veganskog parmezana
  • 1 kašičica kapara (opciono)
shutterstock_1422813080.jpg
Foto: Shutterstock

  Sastojci za dresing:

  • 1 šolja sirovog indijskog oraha
  • 1 kašičica dižon senfa
  • ½ kašičice soli
  • ½ kašičice bibera
  • 2 čena belog luka, izgnječena
  • 2 kašičice kapara
  • 6 kašika limunovog soka
  • 3-4 kašike maslinovog ulja
  • ½ šolje vrele vode
  • 1 kašičica miso paste
  • 1 kašičica agava sirupa

Priprema:

1. Skuvajte leblebiju prema uputstvu sa pakovanja.
2. Pomešajte sve sastojke za dresing i blendirajte ih dok ne dobijete smesu glatke teksture.
3. Stavite listove zelene salate u veliku posudu, te ih prelijte maslinovim uljem i limunovim sokom. Zatim dodajte leblebiju, veganski parmezan i dobijeni dresing, te sve promešajte. Po želji pospite kašičicu kapara.
4. Poslužite i uživajte.

Prijatno!