Jedan od najboljih izvora proteina, vlakana, B vitamina, gvožđa i magnezijuma su leblebije, a mogu biti i odlična zamena za meso, pa se često koristi u vegeterijanskoj ishrani.
A kako svako jelo ima svoju vegansku varijantu, tako je ima i cezar salata. Umesto piletine i slanine, u ovom receptu koristi se leblebija, koja će zadovoljiti vaše potrebe za proteinima. Ova kombinacija je izuzetno hranljiva i ukusna.
Sastojci:
- 2 šolje kuvane leblebije
- 4 šolje (oko 500 g) ISC zelene salate, razdeljene na listove
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 kašika limunovog soka
- ¼ šolje veganskog parmezana
- 1 kašičica kapara (opciono)
Sastojci za dresing:
- 1 šolja sirovog indijskog oraha
- 1 kašičica dižon senfa
- ½ kašičice soli
- ½ kašičice bibera
- 2 čena belog luka, izgnječena
- 2 kašičice kapara
- 6 kašika limunovog soka
- 3-4 kašike maslinovog ulja
- ½ šolje vrele vode
- 1 kašičica miso paste
- 1 kašičica agava sirupa
Priprema:
1. Skuvajte leblebiju prema uputstvu sa pakovanja.
2. Pomešajte sve sastojke za dresing i blendirajte ih dok ne dobijete smesu glatke teksture.
3. Stavite listove zelene salate u veliku posudu, te ih prelijte maslinovim uljem i limunovim sokom. Zatim dodajte leblebiju, veganski parmezan i dobijeni dresing, te sve promešajte. Po želji pospite kašičicu kapara.
4. Poslužite i uživajte.
Prijatno!