Slavska trpeza je nezamisliva bez ukusnih, kremastih salata koje otvaraju apetit i daju posebnu svečanost svakom stolu. Iako su ruska, mimoza i pileća salata klasici koji se uvek rado jedu, ponekad poželimo da unesemo malo svežine i ponudimo gostima nešto novo i drugačije. Zato donosimo tri brze, efektne i preukusne salate koje će uneti posebnu notu u vašu slavu – jednostavne su za pripremu, dekorativne i toliko ukusne da će nestati pre glavnog jela.

 1. Salata sa cveklom i belim mesom

Salata sa cveklom
Foto: Shuterstock

Vreme pripreme: 20 min + hlađenje
Porcije: 6

Sastojci:

  • 500 g cvekle (sveže kuvane ili iz tegle)
  • 500 g kuvanog belog mesa
  • 100 g majoneza
  • 200 g pavlake
  • 100 g kiselih krastavčića
  • 1 čen belog luka ili malo belog luka u prahu
  • 1 kašičica soli

Priprema:

Skuvaj cveklu (ako nije već gotova), oljušti je i izrendaj na krupno rende.

Belo meso skuvaj, ohladi i iseckaj na sitne kockice.

U činiji pomešaj cveklu, majonez, pavlaku, so i beli luk.

Dodaj iseckane krastavčiće i meso pa sjedini sve u kompaktnu, kremastu salatu.

Ohladi dobro u frižideru pre serviranja.

Savršena uz: pečenje, roštilj, rolovanu piletinu, pa čak i uz ribu.

2. Salata sa prazilukom

salata
Foto: Shuterstock

Vreme pripreme: 10–15 min
Porcije: 6

Sastojci:

  • 2 struka praziluka (beli deo)
  • 200 g feta sira
  • 1 čaša pavlake
  • malo origana
  • malo mirođije
  • malo bosiljka
  • so i biber po ukusu

Priprema:

Praziluk iseckaj na tanke kolutiće.

Umuti feta sir sa pavlakom (viljuškom ili mikserom).

Spoj sirnu smesu sa prazilukom i začini mirođijom, origanom, bosiljkom, solju i biberom.

Ohladi pre služenja i po želji pospi svežim peršunom.

Odlična kao prilog uz svinjsko pečenje, ćuretinu ili roštilj.

3. Salata sa narom i piletinom

shutterstock_2684353625.jpg
Foto: Shutterstock

Vreme pripreme: 15 min + hlađenje
Porcije: 6–8

Sastojci:

  • 1 kg kuvanog belog pilećeg mesa
  • 400 g obarenog kukuruza šećerca
  • 300 g majoneza
  • 700 g kisele pavlake
  • 1 nar
  • so i biber po ukusu

Priprema:

Belo meso skuvaj i iseckaj na sitne kockice.

Dodaj obaren kukuruz, posoli i pobiberi.

Umešaj majonez i pavlaku da dobiješ laganu, kremastu smesu.

Ubaci zrna nara i nežno promešaj.

Ohladi najmanje 1–2 sata pre posluženja.

Efektna, dekorativna, blago slatko-slana – gosti je obično prvi primete.