Slavska trpeza je nezamisliva bez ukusnih, kremastih salata koje otvaraju apetit i daju posebnu svečanost svakom stolu. Iako su ruska, mimoza i pileća salata klasici koji se uvek rado jedu, ponekad poželimo da unesemo malo svežine i ponudimo gostima nešto novo i drugačije. Zato donosimo tri brze, efektne i preukusne salate koje će uneti posebnu notu u vašu slavu – jednostavne su za pripremu, dekorativne i toliko ukusne da će nestati pre glavnog jela.
1. Salata sa cveklom i belim mesom
Vreme pripreme: 20 min + hlađenje
Porcije: 6
Sastojci:
- 500 g cvekle (sveže kuvane ili iz tegle)
- 500 g kuvanog belog mesa
- 100 g majoneza
- 200 g pavlake
- 100 g kiselih krastavčića
- 1 čen belog luka ili malo belog luka u prahu
- 1 kašičica soli
Priprema:
Skuvaj cveklu (ako nije već gotova), oljušti je i izrendaj na krupno rende.
Belo meso skuvaj, ohladi i iseckaj na sitne kockice.
U činiji pomešaj cveklu, majonez, pavlaku, so i beli luk.
Dodaj iseckane krastavčiće i meso pa sjedini sve u kompaktnu, kremastu salatu.
Ohladi dobro u frižideru pre serviranja.
Savršena uz: pečenje, roštilj, rolovanu piletinu, pa čak i uz ribu.
2. Salata sa prazilukom
Vreme pripreme: 10–15 min
Porcije: 6
Sastojci:
- 2 struka praziluka (beli deo)
- 200 g feta sira
- 1 čaša pavlake
- malo origana
- malo mirođije
- malo bosiljka
- so i biber po ukusu
Priprema:
Praziluk iseckaj na tanke kolutiće.
Umuti feta sir sa pavlakom (viljuškom ili mikserom).
Spoj sirnu smesu sa prazilukom i začini mirođijom, origanom, bosiljkom, solju i biberom.
Ohladi pre služenja i po želji pospi svežim peršunom.
Odlična kao prilog uz svinjsko pečenje, ćuretinu ili roštilj.
3. Salata sa narom i piletinom
Vreme pripreme: 15 min + hlađenje
Porcije: 6–8
Sastojci:
- 1 kg kuvanog belog pilećeg mesa
- 400 g obarenog kukuruza šećerca
- 300 g majoneza
- 700 g kisele pavlake
- 1 nar
- so i biber po ukusu
Priprema:
Belo meso skuvaj i iseckaj na sitne kockice.
Dodaj obaren kukuruz, posoli i pobiberi.
Umešaj majonez i pavlaku da dobiješ laganu, kremastu smesu.
Ubaci zrna nara i nežno promešaj.
Ohladi najmanje 1–2 sata pre posluženja.
Efektna, dekorativna, blago slatko-slana – gosti je obično prvi primete.