Slava je praznik koji okuplja porodicu i prijatelje, a domaće torte zauzimaju centralno mesto na slavskom stolu. Iako kupovne torte mogu biti praktične i lepe, ništa ne može da se poredi sa domaćim verzijama, posebno kada se kore ne peku, već se prave od mlevenih oraha, keksa, plazme ili piškota. Ljubav i tradicija koju majke i bake ulažu u pripremu torti čine ih nezamenljivim.
Evo osam najpopularnijih torti koje se u Srbiji pripremaju za slavu:
1. Švarcvald torta (Schwarzwald)
Švarcvald je klasična čokoladna torta poreklom iz Nemačke, ali je u Srbiji postala omiljena slavska poslastica. Kore se prave od čokolade ili kakaokeksa, a fil od šlaga i višanja. Često se ukrašava rendanom čokoladom i celim ili prepolovljenim višnjama.
Potrebno je:
Biskvit:
- - 6 jaja
- - 200 g šećera
- - 1 vanilin šećer
- - 150 g glatkog brašna
- - 50 g kakaa
- - 1 prašak za pecivo
- - prstohvat soli
Fil:
- - 1 tegla višanja (oko 700 g, oceđene)
- - 2 kašike šećera
- - 2 kašike gustina (skrobnog brašna)
- - 100 ml soka od višanja (ili vode)
- - 3-4 kašike kiršvasera (višnjevače)
Krem:
- - 800 ml slatke pavlake za šlag
- - 2 učvršćivača za šlag
- - 2 kašike šećera u prahu
- - 1 vanilin šećer
Dekoracija:
- - rendana tamna čokolada (ili čokoladne mrvice)
- - cele višnje (ili višnje iz kompota)
- - šlag
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 °C. Jaja mutite sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu penasta i svetla. Pomešajte brašno, kakao, prašak za pecivo i so, pa prosejte u smesu. Lagano umešajte lopaticom dok se sve ne sjedini. Sipajte smesu u kalup (prečnika 24 cm) obložen papirom za pečenje i pecite 30-35 minuta. Ohladite i isecite na tri kore.
Višnje ocedite, a sok sačuvajte. U šerpici zagrejte višnje sa šećerom. U posebnoj posudi pomešajte gustin sa 100 ml soka, dodajte višnjama i kuvajte dok se ne zgusne. Ohladite.
Slatku pavlaku umutite sa učvršćivačem, šećerom u prahu i vanilin šećerom dok ne postane čvrst šlag. Ohladite dok slažete tortu.
Na prvu koru nakapajte malo kiršvasera, premažite polovinom višanja, zatim šlagom. Stavite drugu koru, ponovo nakapajte kiršvaserom, višnje, šlag. Stavite treću koru i premažite celu tortu šlagom (i sa strane). Po rubovima pospite rendanom čokoladom, na vrhu napravite ružice od šlaga i stavite po jednu višnju na svaku.
2. Sarajevska torta
Sarajevska torta je bogata i kremasta, sa orasima, lešnicima i čokoladom. Završni sloj je često ukrašen orasima i čokoladnim mrvicama. Ova torta je raskošna i tradicionalna, sa aromom koja podseća na baklavu.
Sastojci:
- – 1 pakovanje rozen kora
- – 1,5 l mleka
- – 5 jaja
- – 800 g šećera
- – 12 kašika brašna
- – 350 g čokolade za kuvanje
- – 500 g mlevenih oraha
- – 4 kesice vanilin šećera
- – 1 naribana korica limuna
Sastojci za glazuru:
- – 100 g čokolade za kuvanje
- – 1/2 šoljice mleka
- – 1/2 šoljice šećera
- – 1/2 margarina
Priprema:
Umutiti belanca sa 800 g sećera da se sećer razbije, a kada se zgusne dodajte žumanca i još mali mutiti. U posebnoj posudi razmutiti 12 kašika brašna sa malo mleka, a ostatak mleka staviti da provri. Sipati razmućeno brašno u umućena jaja, lepo promešati da se sjedini. Kad mleko provri, skloniti sa vatre i varjačom umešati masu od jaja i brašna, lepo sjediniti i vratiti na tihu vatru, pa skuvati gust krem uz neprestano mešanje.
U vruć krem dodati 300 g čokolade za kuvanje i mesati da se lepo rastopi. Ostaviti da se skroz ohladi uz povremeno mešanje. mU ohladjen krem dodati 500 g mlevenih oraha, 4 vanilin šećera i rendanu koru jednog limuna.Filovati korice tanko, pa redjati jednu preko druge blago pritiskajući da se spoje. Preliti glazurom koju treba otopiti na pari.
3. Španski vetar
Španski vetar je lagana i vazdušasta torta. U nekim domaćim verzijama dodaje se i čokolada ili voće. Ova torta je idealna za one koji vole kremaste, ali prozračne poslastice.
Sastojci za kore:
- 10 belanaca,
- 400 g šećera,
- 2 kašike sirćeta
Sastojci za fil:
- 10 žumanaca,
- 200 g šećera,
- 5 kašika brašna,
- 0,5 l mleka,
- 250 g putera,
- 100 g mlevenih oraha,
- 200 g šlaga,
- 100 g seckanih oraha
Priprema
Umutite čvrst sneg od belanaca i šećera, a na kraju dodajte sirće i još malo mutite. Smesu izlijte u podmazan i brašnom posut veliki pleh i pecite oko sat ili dva na 100 stepeni. Ako je rerna dobra, kora će se brže osušiti. Gotovu koru prepolovite popreko, da dobijete dve manje kore. Za fil umutite žumanca sa šećerom i brašnom, pa u mleku skuvajte žuti fil. Kad se fil ohladi, dodajte mu penasto umućen puter, mlevene i seckane orahe, pa sve dobro izmešajte i nafilujte tortu. Tortu premažite šlagom i ukrasite sa malo seckanih oraha.
4. Beli anđeo
Beli anđeo je torta poznata po svojoj nežnoj strukturi i belom filu.Tortu često krasi voće poput malina ili jagoda, a završni sloj može biti posut mlevenim orasima ili kokosom. Savršena je za svečane prilike poput slave.
Potrebno je:
- 1 pakovanje gotovih kora za rozen tortu,
- 1 l mleka, 150 g kristal šećera,
- 200 g šećera u prahu,
- 3 pudinga od vanile,
- 200 g bele čokolade,
- 250 g putera ili margarina,
- 300 g krem šlaga,
- 200 ml kisele vode,
- 300 g kisele pavlake
Priprema:
Od mleka odspite 1 šolju, pa u njoj razmutite sva tri pudinga. U preostalo mleko dodajte kristal šećer i stavite da se kuva. Kad mleko prostruji dodajte razmućeni puding, pa kuvajte uz stalno mešanje dok se ne zgusne. U vruć puding narendajte belu čokoladu, pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi.
Sa šećerom u prahu umutite omekšali puter ili margarin, a šlag umutite sa kiselom vodom.
U ohlađeni puding dodajte umućeni puter, odnosno margarin, potom šlag i na kraju kiselu pavlaku. Sve dobro promešajte da se sjedini u fini krem, pa filujte rozen korice. Slažite naizmenično dok ne utrošite materijal. Preostalu belu čokoladu narendati preko kolača. Ostavite Belog anđela preko noći u frižideru i uživajte.
5. Kapri torta
Kapri je kombinacija čokolade i kreme, često sa dodatkom oraha i lešnika. Završni sloj može biti prekriven čokoladnom glazurom i dekorisan orasima ili kokosom. Kapri torta je bogata i sočna, idealna za decu i odrasle.
Sastojci za koru:
- 7 belanaca
- 14 kašika šećera
- 1 kašika sirćeta
Krem od žumanaca:
- 7 žumanaca
- 200 g šećera
- 600 ml mleka
- 6 kašika brašna
- 10 g vanilin šećera
- 50 g šećera u prahu
- 250 g margarina
Žele od jagoda:
- 500 gr jagoda
- 500 ml vode
- 300 gr šećera
- 120 gr pudinga od vanile
- 100 gr čokolade
- 2 kašike ulja
- 2 kašike mleka
Priprema: Umutite belanca sa šećerom i dodajte sirće. U kalup stavite papir za pečenje, pa preručite belanca i zapecite, tj. prosušite u rerni na oko 120 stepeni Celzijusa. Kad se prosuši koru premažite sa otopljenom čokoladom i uljem. Ostavite ovaj deo da se dobro stegne u frižideru. Mutite fil od žumanacašećera brašna i malo mleka. Napravite puding od ove smese i mleka. Kad se ohladi dodajte margarin.
Ostavite da se ohladi dobro.
Crveni fil pravite tako što u 400 ml vode dodate izblendirane jagode, i pola mere šećera. Ostavimo da provri. Za to vreme razmutite puding sa ostatkom šećera i vode. Kad jagode provru, dodajte puding. Ostavite ovaj fil da se prohladi dobro.
Na deo sa belancima dodajte žuti fil, pa razmućenu čokoladu, a onda crveni fil pa čokoladu. Ukrasite po želji.
6. Najlon torta
Najlon torta je jednostavna, ali efektna poslastica, omiljena zbog svoje meke i kremaste strukture. Fil je kombinacija margarina, šećera u prahu i kakao praha, često sa dodatkom oraha. Naziv „najlon“ dolazi od toga što je torta izuzetno mekana i elastična, gotovo „savijajuća“ kao najlon, što je čini neodoljivom.
Za koru:
- 7 belanaca
- 12 kašika šećera
- 1 kašičica alkoholnog sirćeta
Za fil:
- 7 žumanaca
- 10 kašika šećera
- 120 g gustina (skroba)
- 1 l mleka
- 250 g maslaca
- 40 g šlaga u prahu
- 10 krem bananica
- 200 g čokolade za kuvanje
Najlon torta je jedna od onih poslastica koje nikad ne izlaze iz mode. Deca je obožavaju zbog krem bananica i bogatog fila, a odrasli zbog jednostavnosti i ukusa koji budi uspomene. Idealna je za porodična okupljanja, slave i praznike, a ako je jednom napravite – sigurno će postati stalni gost na vašoj trpezi.
7. Policajac torta
Policajac torta je prava poslastica za ljubitelje čokolade i oraha. Površina se često ukrašava čokoladnom glazurom i orasima u krugovima, što joj daje prepoznatljiv izgled. Ova torta je bogata i zasitna, ali i dalje kremasta i sočna — prava poslastica za slavlje.
Potrebni sastojci za koru:
- 4 jaja
- 24 kašike šećera
- 24 kašike brašna
- 26 kašika mleka
- 5 kašika kakaa
- 1 prašak za pecivo
Sastojci za fil:
- 1 l mleka
- 200 g šećera
- 200 g čokolade za kuvanje
- 250 g putera
- 200 g mlevenih oraha ili pečenih lešnika
- Sastojci za premaz i ukrašavanje:
- 250 ml slatke pavlake za šlag
- 200 g čokolade
Priprema kore:
Pomešajte brašno, prašak za pecivo i kakaoa. Umutite jaja i šećer dok smesa ne postane svetlo žuta i penasta. Dodajte mleko i kratko mutite na najmanjoj brzini.
Postepeno dodajte smesu sa brašnom, kakaom i praškom za pecivo, pa kratko mutite dok se ne sjedini. Pleh prečnika 25 cm obložite papirom za pečenje, pa sipajte polovinu smese.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 190°C, 25-30 minuta. Ponavljate postupak sa drugom polovinom smese.
Ohlađene kore presecite vodoravno da dobijete četiri kore.
Priprema fila:
Prokuvajte mleko sa šećerom. Dodajte čokoladu i mešajte dok se ne istopi. Zatim dodajte puter i mlevene orahe ili lešnike, pa sve sjedinite.
Slaganje torte:
Na dno kalupa stavite papir za pečenje i prvu koru.
Prelijte trećinom fila, pa stavite drugu koru. Ponavljajte postupak dok ne složite sve kore, završavajući korom na vrhu. Torta treba da odstoji u frižideru preko noći.
Zagrejte slatku pavlaku, dodajte čokoladu i mešajte dok se ne otopi.
Ohladite ganaš krem, umutite mikserom, pa premažite tortu sa svih strana. Ukrasite po želji.
8. Kinder torta
Kinder torta je modernija domaća verzija koja oduševljava decu.
Završni sloj može biti preliven čokoladom i dekorisan komadićima Kinder čokolade. Omiljena je zbog bogatog ukusa, sočnosti i jednostavnosti pripreme, a idealna je za slavlje gde ima dece.
Kore (3 komada)
- 12 belanaca (4 po kori)
- 12 kašika šećera (4 po kori)
- 12 kašika mlevene plazme (4 po kori)
- 3 kašike brašna (1 po kori)
- 200 g pečenih, krupno mlevenih lešnika (3–4 kašike po kori)
Fil
- 12 žumanaca
- 200 g šećera
- 100 ml mleka
- 2 kesice pudinga od vanile
- 900 ml mleka
- 250 g maslaca ili margarina
- 150 g čokolade (mlečne ili za kolače)
- 200 ml slatke pavlake (umućene)
- 150 g eurokrema ili nutele
- 200 g lomljene plazme
Priprema
1. Pečenje korica
Uključite rernu na 180°C.
Pripremite kalup (okrugli Ø26 cm ili pravougaoni 20×25 / 23×25 cm). Stranice premažite maslacem ili margarinom, a dno obložite pek papirom.
Umutite čvrst sneg od belanaca i šećera, pa lagano umešajte mlevenu plazmu i brašno.
Na dno kalupa pospite malo mlevenih lešnika, preko njih rasporedite smesu za koru.
Pecite 13–15 minuta, dok blago ne porumeni.
Na isti način ispecite još dve kore. Ostavite ih da se potpuno ohlade (oko 1 sat).
2. Priprema fila
U 900 ml mleka zakuvajte fil.
Posebno umutite žumanca sa šećerom, pudingom i 100 ml mleka, pa tu smesu dodajte u ključalo mleko. Kuvajte uz neprestano mešanje dok se ne zgusne.
Ostavite da se ohladi, zatim dodajte umućen maslac ili margarin i dobro sjedinite.
Fil podelite na dva dela – u jedan umešajte rastopljenu čokoladu.
Umutite slatku pavlaku posebno i čuvajte je u frižideru do filovanja.
3. Filovanje torte
Prva kora (lešnici okrenuti nagore)
- tanki sloj eurokrema ili nutele
- braon (čokoladni) fil
- posuti lomljenom plazmom
- polovina umućene slatke pavlake
Druga kora
- eurokrem
- žuti (vanila) fil
- plazma
- preostala pavlaka
Treća kora
Premažite eurokremom i stavite tako da je namazani deo okrenut ka unutra torte
Ostatke fila iskoristite da zagladite tortu sa svih strana.
Tortu stavite u frižider da se dobro stegne, idealno preko noći. Nakon hlađenja, zagladite ivice i ukrasite po želji – šlagom, rendanom čokoladom, lešnicima ili kinder štanglicama.
Korice će biti posebno mekane ako ih nakon pečenja kratko poprskate mlekom.
Umesto eurokrema možete koristiti nutelu za intenzivniji ukus.