Slavska trpeza je simbol porodične tradicije i okupljanja, a predjela zauzimaju posebno mesto – otvaraju apetit, čine sto lepšim i nose toplinu domaćeg ambijenta. Donosimo vam pet omiljenih slavskih predjela koja su jednostavna za pripremu, a uvek oduševe goste.

1. Rolat sa spanaćem

untitled.jpg
Foto: CooKing

Osnovne informacije:

  • Porcija: 6–8
  • Vreme pripreme: 45 min

Sastojci:

  • 5 jaja
  • 100 ml mleka
  • 100 g brašna
  • 300 g svežeg spanaća
  • 150 g sira (feta ili kačkavalj)
  • 2 čena belog luka
  • So, biber i malo muskatnog oraščića

Priprema:

  • Spanać operite, blanširajte kratko u ključaloj vodi, pa ga ocedite i sitno iseckajte.
  • U tiganju kratko propržite beli luk, dodajte spanać i začinite solju, biberom i muskatnim oraščićem. Ohladite smesu.
  • Umutite jaja sa mlekom i brašnom dok ne dobijete glatko testo. Pecite u plehu obloženom papirom za pečenje na 180°C oko 15 minuta.
  • Na pečenu koru rasporedite spanać i izmrvljeni sir, pa pažljivo urolajte u rolat.
  • Ostavite da se malo ohladi i iseckajte na kolutiće pre serviranja.

2. Sirne kuglice sa začinima

shutterstock-2369902895.jpg
Foto: Shutterstock

Osnovne informacije:

  • Porcija: 12–15 kuglica
  • Vreme pripreme: 20–25 min

Sastojci:

  • 200 g krem sira
  • 100 g feta sira
  • 50 g kačkavalja
  • 1 kašika pavlake
  • 1 kašičica mlevene paprike
  • Peršun i susam za uvaljivanje

Priprema:

  • Svi sirevi i pavlaka dobro se sjedine u glatku smesu.
  • Oblikujte male kuglice, veličine oraha.
  • Svaku kuglicu uvaljajte u mlevenu papriku, seckani peršun ili susam.
  • Poslužite hladno kao predjelo ili grickalicu uz slavsku trpezu.

3. Ruska salata

ruska-salata.jpg
Foto: Shutterstock

Osnovne informacije:

  • Porcija: 6
  • Vreme pripreme: 30–40 min

Sastojci:

  • 3 krompira srednje veličine
  • 2 šargarepe
  • 1/2 šolje graška
  • 3 kisela krastavca
  • 3 jaja
  • 200 g majoneza
  • So i biber po ukusu

Priprema:

  • Krompir, šargarepu i jaja skuvajte i ostavite da se ohlade.
  • Sve sastojke iseckajte na kockice, dodajte grašak i iseckane krastavce.
  • Pomešajte sa majonezom, posolite i pobiberite po ukusu.
  • Ostavite u frižideru najmanje sat vremena pre serviranja.

4. Slana torta sa šunkom i sirom

snimak-ekrana-2519.jpg
Foto: preentscreen/Youtube

Osnovne informacije:

  • Porcija: 6–8
  • Vreme pripreme: 50 min

Sastojci:

  • 5 jaja
  • 150 g brašna
  • 150 ml mleka
  • 150 g šunke
  • 200 g kačkavalja
  • 100 g pavlake
  • So i biber po ukusu

Priprema:

  • Umutite jaja sa mlekom, dodajte brašno, so i biber i umutite glatko testo.
  • Sipajte polovinu smese u okrugli pleh obložen papirom za pečenje.
  • Pospite polovinu šunke i sira, zatim prelijte preostalom smesom i dodajte ostatak šunke i sira.
  • Pecite na 180°C oko 30–35 minuta, dok površina ne porumeni.
  • Ostavite da se malo ohladi, iseckajte na trouglove i poslužite.

5. Sirne rolnice sa šunkom i začinskim biljem

feta-rolnice.jpg
Foto: Printscreen Instagram

Osnovne informacije:

  • Porcija: 6–8
  • Vreme pripreme: 35 min

Sastojci:

  • 3 jaja
  • 100 ml mleka
  • 100 g brašna
  • 150 g kačkavalja ili feta sira
  • 100 g šunke
  • So, biber i peršun po ukusu

Priprema:

  • Umutite jaja sa mlekom, dodajte brašno, so i biber, dok ne dobijete glatku smesu.
  • Pecite u plehu obloženom papirom za pečenje na 180°C oko 15 minuta.
  • Na pečenu koru rasporedite sir, šunku i seckani peršun.
  • Pažljivo urolajte, ostavite da se malo ohladi i iseckajte na kolutiće.

50:35
Nešto moje: Marija Bergam Izvor: MONDO