Proso se smatra najstarijom žitaricom na svetu, a ljudi je gaje i koriste u ishrani više od 7.000 godina. Potiče iz Azije i Afrike, a danas se koristi za čorbe, kaše, izradu hlebova i td. 

Zato što ne sadrži gluten i što ima to svojstvo da stabilizuje nivo šećera u krvi, izuzetno je povoljna za svakodnevnu ishranu. A posebno mogu da je koriste ljudi koji žele da smršaju jer daje dugotrajan osećaj sitosti. 

Kako se pravilno kuva proso?

Izmerite jednu šolju prosa i dobro ga operite. Zatim u šerpicu stavite tu šolju prosa i 3 šolje vode i pustite da vri na laganoj vatri dok proso ne upije svu tečnost. 

Supa iz tegle

U teglicu stavite sok od paradajza, proso, grašak, kukuruz šećerac i rendanu šargarepu. Dodajte so i biber. Kada želite da jedete, stavite vodu da proključa pa prelijte sadržaj teglice i uživajte u toploj supi na poslu. 

supa.jpg
Instant supa od prosa Foto: Printscreen/YouTube

Obrok salata od prosa

Kuvni proso, povrće po izboru, dimljeni tofu ili suvo meso. Sve to izmešate i prelijete sa malo maslinovog ulja i začinima. Uživajte.

salata proso.jpg
Obrok salata od prosa i povrća Foto: Printscreen/YouTube

Čoko puding od prosa 

Proso skuvate u mleku, dodate kakao i voće po izboru pa sve to lepo upakujete u teglice. Uživajte.