Po opštem savetu nutricinista, napravili smo savršen jelovnik za 7 dana koji obuhvata balansirane obroke. Svaki od ovih obroka treba da prati parče itegralnog hleba, čaša vode ili jogurta.

Ponedeljak – Grilovana piletina sa integralnim pirinčem

Sastojci:

  • 400 g pilećeg filea
  • 200 g integralnog pirinča
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • So, biber, origano, limun

Salata:

paradajz, krastavac, maslinovo ulje

Priprema:

  1. Pirinač skuvaj prema uputstvu (oko 30 min).
  2. Piletinu začini solju, biberom, origanom i malo limunovog soka.
  3. Ispeci na gril tiganju ili roštilju dok ne porumeni.
  4. Serviraj uz pirinač i svežu salatu.
francuska-piletina.jpg
Grilovana piletina sa pirinčem na mediteranski način Foto: PrintscreenJutjub/ RecipeTin Eats

Recept za sočan ručak sa piletinom i karijem, otkrijte klikom na link ovde.

Utorak – Riba sa barenim krompirom

Sastojci:

  • 2 fileta lososa ili pastrmke
  • 500 g krompira
  • Maslinovo ulje, beli luk, peršun, limun

Povrće:

  • brokoli, šargarepa

Priprema:

  1. Ribu posoli, pobiberi, pokapaj limunom, stavi u rernu na 200°C oko 20 min.
  2. Krompir skuvaj, pa začini sa maslinovim uljem i seckanim peršunom.
  3. Povrće kratko obari na pari.
  4. Serviraj ribu sa krompirom i povrćem.
stockphotodeliciousfoodtroutfishwithgarliclemonbuttersauceparsleycloseupinacopperfryingpan1125846014.jpg
Riba sa povrćem i krompir salatom Foto: Shutterstock

Sreda – Ćureći file sa senf-sosom

Sastojci:

  • 400 g ćurećeg filea
  • 200 g integralne testenine ili kus-kusa
  • 2 kašike senfa
  • 100 ml pavlake ili jogurta

Salata:

  • rukola, orasi, feta

Priprema:

  1. Ćuretinu iseci na tanke šnicle i ispeci na malo maslinovog ulja.
  2. U tiganj dodaj senf i pavlaku/jogurt, kratko promešaj da nastane sos.
  3. Testeninu skuvaj prema uputstvu.
  4. Sve posluži sa svežom salatom.
-mg-8633.jpg
Ćuretina se smatra jednim od najzdravijih mesa Foto: IGY THE COOK

Četvrtak – Varivo od sočiva

Sastojci:

  • 250 g crvenog ili zelenog sočiva
  • 1 glavica crnog luka, 2 šargarepe, 2 čena belog luka, 1 paradajz ili pelat
  • Lovorov list, so, biber, peršun
  • Integralni hleb

Priprema:

  1. Na malo ulja izdinstaj luk, šargarepu i beli luk.
  2. Dodaj paradajz i sočivo, nalij vodom da ogrezne.
  3. Začini lovorom, solju i biberom. Kuvaj 20–25 min.
  4. Serviraj uz parče integralnog hleba.
Socivo.jpg
Sočivo prija čak i onima koji imaju problem sa insulinskom rezistencijom Foto: Shutterstock

Petak – Posni pasulj

Sastojci:

  • 300 g pasulja
  • 1 crni luk, 1 šargarepa, 2 čena belog luka
  • 1 paprika, 1 paradajz ili pelat
  • So, biber, lovorov list, aleva paprika

Priprema:

  1. Pasulj potopi preko noći, pa sutradan obari i prospeti prvu vodu.
  2. Dodaj povrće i nalij vodom. Kuvaj 1–1,5 h dok ne omekša.
  3. Pred kraj začini biberom, alevom paprikom i lovorom.
  4. Posluži uz salatu i integralni hleb.
20250308-09-51-23najukusnuji-posni-pasulj-na-vodi--recept-rukumijskih-monahinja-najzahvalnije-j.jpg
Postan pasulj najlakše se sprema Foto: Printscreen Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

Subota – Grilovani pileći ražnjići sa kinoom

Sastojci:

  • 400 g pilećeg filea
  • Povrće za ražnjiće: paprika, tikvica, luk
  • 200 g kinoe
  • Maslinovo ulje, so, biber, origano

Priprema:

  1. Piletinu i povrće iseci na kockice, naniži na štapiće.
  2. Premaži maslinovim uljem, posoli i ispeci na grilu.
  3. Kinoa: prokuvaj 200 g kinoe u 400 ml vode, začini maslinovim uljem.
  4. Serviraj zajedno uz svežu salatu. 
img-3514.jpg
Foto: Letina kuhinja

Nedelja - Teleći gulaš sa pireom od karfiola i krompira

Sastojci:

  • 500 g teletine iseckane na kocke
  • 1 glavica luka, 2 šargarepe, 1 paprika, 2 čena belog luka
  • Lovor, so, biber, aleva paprika
  • 300 g krompira + 300 g karfiola

Priprema:

  1. Na ulju izdinstaj luk, dodaj meso i proprži.
  2. Dodaj šargarepu, papriku, beli luk i začine. Nalij vodom da ogrezne.
  3. Krčkati oko 1,5 h dok meso ne omekša.
  4. Krompir i karfiol obari, ispasiraj sa malo mleka ili maslinovog ulja.
  5. Serviraj gulaš uz pire.
shutterstock-2505907717.jpg
Foto: Shutterstock