Po opštem savetu nutricinista, napravili smo savršen jelovnik za 7 dana koji obuhvata balansirane obroke. Svaki od ovih obroka treba da prati parče itegralnog hleba, čaša vode ili jogurta.
Ponedeljak – Grilovana piletina sa integralnim pirinčem
Sastojci:
- 400 g pilećeg filea
- 200 g integralnog pirinča
- 2 kašike maslinovog ulja
- So, biber, origano, limun
Salata:
paradajz, krastavac, maslinovo ulje
Priprema:
- Pirinač skuvaj prema uputstvu (oko 30 min).
- Piletinu začini solju, biberom, origanom i malo limunovog soka.
- Ispeci na gril tiganju ili roštilju dok ne porumeni.
- Serviraj uz pirinač i svežu salatu.
Grilovana piletina sa pirinčem na mediteranski način Foto: PrintscreenJutjub/ RecipeTin Eats
Utorak – Riba sa barenim krompirom
Sastojci:
- 2 fileta lososa ili pastrmke
- 500 g krompira
- Maslinovo ulje, beli luk, peršun, limun
Povrće:
- brokoli, šargarepa
Priprema:
- Ribu posoli, pobiberi, pokapaj limunom, stavi u rernu na 200°C oko 20 min.
- Krompir skuvaj, pa začini sa maslinovim uljem i seckanim peršunom.
- Povrće kratko obari na pari.
- Serviraj ribu sa krompirom i povrćem.
Riba sa povrćem i krompir salatom Foto: Shutterstock
Sreda – Ćureći file sa senf-sosom
Sastojci:
- 400 g ćurećeg filea
- 200 g integralne testenine ili kus-kusa
- 2 kašike senfa
- 100 ml pavlake ili jogurta
Salata:
- rukola, orasi, feta
Priprema:
- Ćuretinu iseci na tanke šnicle i ispeci na malo maslinovog ulja.
- U tiganj dodaj senf i pavlaku/jogurt, kratko promešaj da nastane sos.
- Testeninu skuvaj prema uputstvu.
- Sve posluži sa svežom salatom.
Ćuretina se smatra jednim od najzdravijih mesa Foto: IGY THE COOK
Četvrtak – Varivo od sočiva
Sastojci:
- 250 g crvenog ili zelenog sočiva
- 1 glavica crnog luka, 2 šargarepe, 2 čena belog luka, 1 paradajz ili pelat
- Lovorov list, so, biber, peršun
- Integralni hleb
Priprema:
- Na malo ulja izdinstaj luk, šargarepu i beli luk.
- Dodaj paradajz i sočivo, nalij vodom da ogrezne.
- Začini lovorom, solju i biberom. Kuvaj 20–25 min.
- Serviraj uz parče integralnog hleba.
Sočivo prija čak i onima koji imaju problem sa insulinskom rezistencijom Foto: Shutterstock
Petak – Posni pasulj
Sastojci:
- 300 g pasulja
- 1 crni luk, 1 šargarepa, 2 čena belog luka
- 1 paprika, 1 paradajz ili pelat
- So, biber, lovorov list, aleva paprika
Priprema:
- Pasulj potopi preko noći, pa sutradan obari i prospeti prvu vodu.
- Dodaj povrće i nalij vodom. Kuvaj 1–1,5 h dok ne omekša.
- Pred kraj začini biberom, alevom paprikom i lovorom.
- Posluži uz salatu i integralni hleb.
Postan pasulj najlakše se sprema Foto: Printscreen Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković
Subota – Grilovani pileći ražnjići sa kinoom
Sastojci:
- 400 g pilećeg filea
- Povrće za ražnjiće: paprika, tikvica, luk
- 200 g kinoe
- Maslinovo ulje, so, biber, origano
Priprema:
- Piletinu i povrće iseci na kockice, naniži na štapiće.
- Premaži maslinovim uljem, posoli i ispeci na grilu.
- Kinoa: prokuvaj 200 g kinoe u 400 ml vode, začini maslinovim uljem.
- Serviraj zajedno uz svežu salatu.
Foto: Letina kuhinja
Nedelja - Teleći gulaš sa pireom od karfiola i krompira
Sastojci:
- 500 g teletine iseckane na kocke
- 1 glavica luka, 2 šargarepe, 1 paprika, 2 čena belog luka
- Lovor, so, biber, aleva paprika
- 300 g krompira + 300 g karfiola
Priprema:
- Na ulju izdinstaj luk, dodaj meso i proprži.
- Dodaj šargarepu, papriku, beli luk i začine. Nalij vodom da ogrezne.
- Krčkati oko 1,5 h dok meso ne omekša.
- Krompir i karfiol obari, ispasiraj sa malo mleka ili maslinovog ulja.
- Serviraj gulaš uz pire.
Foto: Shutterstock
Budi deo Stil zajednice.