Punjene paprike su idealan ručak za celu porodicu koji može da potraje nekoliko dana.

Osnovne informije:

Kuhinja: domaća
Tip jela: glavno jelo
Vreme pripreme: 30 min
Ukupno vreme pripreme: 1h30min
Kalorije: oko 140 kcal po porciji
Težina pripreme: laka

shutterstock-1464166343.jpg
Paprike Foto: Shutterstock

  Sastojci:

  • Paprike (po želji, babure ili crvene)
  • Mleveno meso (svinjsko, juneće ili mešano)
  • Crni luk
  • Šargarepa
  • Pirinač
  • Paradajz (za zatvaranje paprika)
  • Začini: so, biber, mlevena paprika
  • Ulje ili mast
  • Peršun (seckan)
  • (Po želji) Jaje, beli luk, paradajz sos

Priprema:

1. Priprema povrća:

Sitno iseckajte crni luk i narendajte šargarepu.

bez-naslovabaka.jpg
Punjene paprike Foto: Bakina kuhinja

2. Priprema nadeva:

Na ulju ili masti propržite luk da postane staklast, dodajte šargarepu i pržite dok ne omekša. Zatim dodajte mleveno meso i pržite dok ne promeni boju.

3. Dodavanje pirinča:

Opran pirinač dodajte mesu, pojačajte vatru i mešajte dok se sve ne sjedini.

4. Začinjavanje:

Posolite, pobiberite i dodajte mlevenu papriku po ukusu. (Po želji, ohladite smesu i dodajte jaje ili sitno seckani peršun, pa sve dobro sjedinite).

5. Punjenje paprika:

Očišćene paprike (bez drške i semenki) punite smesom, ali ih nemojte pretrpavati jer će pirinač i dalje da nabubri tokom kuvanja.

stock-photo-stuffed-peppers-with-ground-meat-and-rice-in-tomato-sauce-2488971037 (1).jpg
Punjene paprike sa pire krompirom Foto: melei5/Shutterstock

6. Priprema za kuvanje:

Napunjene paprike složite u dublji pleh ili šerpu, tako da stoje uspravno.

7. Zatvaranje paprika:

Svaku papriku na vrhu zatvorite kriškom svežeg paradajza, malo većom od otvora paprike.

8. Prelivanje:

Smesu ostatka paradajza, soli i ulja prelijte preko paprika u plehu.

9. Kuvanje:

Pokrijte paprike i kuvajte na laganoj vatri ili pecite u rerni na oko 180°C oko 45 minuta do sat vremena, dok paprika ne omekša.

10. Serviranje:

Izvadite paprike iz rerne, pospite ih sveže seckanim peršunom i servirajte.