Postoje kolači koji svojom punoćom ukusa i izgledom opravdavaju ime koje nose, a "Sedmo nebo" je upravo takav. Spoj orah korica, mirisne kokos kore, bogatog kremastog fila i čokoladne glazure čini ga pravom poslasticom za posebne prilike. Iako na prvi pogled deluje zahtevno, uz dobar redosled pripreme i malo strpljenja, ovaj kolač postaće vaš adut kada želite da impresionirate goste.

Osnovne informacije

  • Kuhinja: domaća, balkanska
  • Tip jela: kolač, poslastica
  • Vreme pripreme: 45 minuta
  • Ukupno vreme pripreme: oko 90 minuta (sa hlađenjem)
  • Kalorije: ~ 380 kcal po parčetu
  • Broj porcija: 12–16
  • Težina pripreme: srednja

Sastojci

Orah korica (1 kora – seče se na 2 dela):

  • 8 belanaca
  • 200 g šećera
  • 250 g mlevenih oraha
  • 2 kašike brašna
  • Kokos kora:
  • 5 belanaca
  • 5 kašika šećera
  • 100 g kokosa

Krem:

  • 13 žumanaca
  • 250 g šećera
  • 100 g crne čokolade
  • 250 g margarina ili maslaca

Još:

  • 1 šlag krem od vanile + 100 ml mleka
  • 100 g čokolade + 3 kašike ulja (za glazuru)
  • lešnik ili orasi za dekoraciju

Priprema

Orah korica:

  • Ulupati belanca sa šećerom u čvrstu penu.
  • Dodati brašno i mlevene orahe, pa lagano umešati.
  • Smesu izliti u veliki pleh (42 × 32 cm) obložen papirom za pečenje.
  • Peći oko 15 minuta u rerni zagrejanoj na 180°C.
  • Ohladiti i preseći koru na dva jednaka dela.

Kokos kora:

  • Belanca umutiti sa šećerom u čvrst sneg.
  • Dodati kokos i promešati.
  • Peći u istom plehu, ali samo na polovini površine (papir za pečenje saviti da drži ivicu).
  • Peći 15 minuta, dok blago ne požuti. Paziti da se ne prepeče.

Krem:

  • Umutiti žumanca sa šećerom dok masa ne posvetli i ne udvostruči se.
  • Posudu staviti iznad šerpe sa kipućom vodom (parenje) i kuvati oko 12 minuta od trenutka ključanja.
  • Dodati čokoladu i mešati dok se ne otopi. Ohladiti.
  • Umutiti margarin ili maslac, pa ga postepeno dodati ohlađenom kremu.

Slaganje kolača:

  • Na tacnu staviti polovinu orah kore i lagano je poprskati mlekom.
  • Premazati polovinom krema.
  • Dodati kokos koru, poprskati mlekom i premazati ostatkom krema.
  • Prekriti drugom polovinom orah kore. Ostaviti kolač da se stegne u frižideru.

Završnica:

  • Umutiti šlag krem sa mlekom i premazati kolač sa svih strana.
  • Otopiti čokoladu sa uljem, prohladiti i preliti preko kolača.
  • Ukrasiti po želji – seckanim lešnikom ili mlevenim orasima.

(Stil/ Domaći recepti)

00:15
Recept za najjednostavniji kolač sa kajsijama Izvor: instagram/thedailysaby