Osnovne informacije:

  • Kuhinja: Srpska / Balkanska (tradicionalni domaći kolač)
  • Tip jela: Kolač, desert
  • Vreme pripreme: oko 30 minuta
  • Ukupno vreme pripreme: oko 1 sat (sa pečenjem)
  • Kalorije: ~ 300–350 kcal po parčetu (80–100 g, zavisi od veličine)
  • Broj porcija: 12–15 parčića
  • Težina pripreme: Srednja

Potrebno za testo: 

  • 3 žumanca
  • 2 kašike šećera u prahu
  • 150 grama maslaca otopljenog na sobnoj temperaturi
  • 300 grama brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanil šećer
  • 3 kašike mleka

Fil od maka:

  • 250 grama mlevenog maka
  • 180 grama šećera u prahu
  • 3 belanca

Fil od pekmeza

  • 5 kašika pekmeza od višanja

Priprema: 

  1. Umutiti žumance sa šećerom.
  2. Dodati otopljeni margarin pa mutiti.
  3. Dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo i vanil šećerom pa umesiti testo.
  4. Dodati malo mleka da teksto bude kompaktno. 
  5. Testo podeliti na 3 jednaka dela, staviti u foliju ili kesu pa u frižider na 30 minuta. 

Posle pravite fil od maka:

  1. Belance umutiti u jak šam.
  2. Dodati mak i šećer i mešati. 

Slaganje kolača u pleh za pečenje:

  1. Razvaljajte prvi deo testa sa oklagijom pa ga stavite na dno pleha.
  2. Preko njega stavite fil od maka. 
  3. Preko fila od maka dodajte drugi deo testa koji ste razvaljali pre toga. 
  4. Premažite drugu koricu sa pekmezom od višanja. 
  5. Preko narendajte treći deo testa.
  6. Pecite kolač u rerni na 180 stepeni Celzijusa od 25 do 30 minuta. 
  7. Pospite prah šećerom i poslužite.

(AUTOR: Brzi recepti)