Osnovne informacije:
- Kuhinja: Srpska / Balkanska (tradicionalni domaći kolač)
- Tip jela: Kolač, desert
- Vreme pripreme: oko 30 minuta
- Ukupno vreme pripreme: oko 1 sat (sa pečenjem)
- Kalorije: ~ 300–350 kcal po parčetu (80–100 g, zavisi od veličine)
- Broj porcija: 12–15 parčića
- Težina pripreme: Srednja
Potrebno za testo:
- 3 žumanca
- 2 kašike šećera u prahu
- 150 grama maslaca otopljenog na sobnoj temperaturi
- 300 grama brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanil šećer
- 3 kašike mleka
Fil od maka:
- 250 grama mlevenog maka
- 180 grama šećera u prahu
- 3 belanca
Fil od pekmeza
- 5 kašika pekmeza od višanja
Priprema:
- Umutiti žumance sa šećerom.
- Dodati otopljeni margarin pa mutiti.
- Dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo i vanil šećerom pa umesiti testo.
- Dodati malo mleka da teksto bude kompaktno.
- Testo podeliti na 3 jednaka dela, staviti u foliju ili kesu pa u frižider na 30 minuta.
Posle pravite fil od maka:
- Belance umutiti u jak šam.
- Dodati mak i šećer i mešati.
Slaganje kolača u pleh za pečenje:
- Razvaljajte prvi deo testa sa oklagijom pa ga stavite na dno pleha.
- Preko njega stavite fil od maka.
- Preko fila od maka dodajte drugi deo testa koji ste razvaljali pre toga.
- Premažite drugu koricu sa pekmezom od višanja.
- Preko narendajte treći deo testa.
- Pecite kolač u rerni na 180 stepeni Celzijusa od 25 do 30 minuta.
- Pospite prah šećerom i poslužite.
(AUTOR: Brzi recepti)
Budi deo Stil zajednice.
