Sastojci:
- Sveže ili sušene smokve – koliko želiš, očišćene i blago zarezane da možeš puniti
Punjenje (opciono):
- mleveni badem ili marcipan
- parče mascarpone sira
- sitno seckani orasi, kandirana kora narandže ili malo začina (karanfil, cimet)
- Patišpanj (biskvitno testo) – tanko pečeno i isečeno u trake ili listove
Čokoladni preljev:
- tamna (gorka) čokolada, otopljena na pari
- po želji kap alkoholnog likera (rum, brendi) za aromu
Priprema:
Punjenje smokava:
Ako koristiš sušene smokve, napravi mali rez sa strane. U sredinu ubaci mleveni badem ili marcipan, dodaj i malo mascarpone sira, seckane orahe i kandiranu koru narandže po želji. Spoji smokvu da punjenje ostane unutra.
Foto: Shutterstock
Umoči u čokoladu:
Otopi tamnu čokoladu na pari, po želji dodaj kap likera radi arome. Svaku punjenu smokvu pažljivo umočite u toplu čokoladu da se lepo obloži. Stavi da se čokolada blago stegne.
Patišpanj omotač:
Pripremi tanke trake ili listove patišpanja. Umotaj svaku čokoladom obloženu smokvu u patišpanj, kao da je u “odeću”. Ako želiš, možeš patišpanj lagano premazati tankim slojem otopljene čokolade ili marmelade da bolje prione.
Foto: Shutterstock
Finalni dodir:
Po želji pospi smokvicu prah šećerom, mlevenim lešnicima ili dodatnim kandiranim korama pre nego što se čokolada potpuno stegne.
Budi deo Stil zajednice.