Sastojci:

  • 200 ml mleka
  • 40 g svežeg ili 10g suvog kvasca
  • 1 kašika šećera
  • 200 ml vode
  • 1kašičica soli
  • 2 cela jaja
  • 100 g šećera
  • 20 ml ulja
  • 60+60 g maslaca
  • 850+50 g mekog brašna

Nadev:

  • 300 g mlevenog lešnika (oraha)
  • 100 ml mleka
  • 100 g šećera
  • 150-200 g eurokrema (nutella)

Priprema:

Potopiti kvasac sa šećerom i toplim mlekom, promešait i ostaviti 10 minuta da odstoje. Zagrejati mleko za nedev da bude vrelo. Pomešati lešnike ( ili orahe ) sa šećerom, preliti vrelim mlekom i dodati eurokrem. Izmešati i ostaviti da se hladi. Omeriti 850 g brašna, dodati so, promešati. Dodati nadošao kvasac, vodu, jaja, otopljeni maslac, šećer i mešati testo. Biće lepljivo, ali tako treba. Dodati još malo brašna, nekih 20 – 30g, pa malo premesiti.

Preliti sa 20 ml ulja, premesiti i ostaviti 30 do 60 minuta da odstoji na toplom mestu. Premesiti naraslo testo, podeltii na 14 delova ( ili koliko vama odgovara ). Oblikovati loptice testa, pa ostaviti 5 minuta da odstoje. Razvlačiti svaku lopticu malo prstima levo i desno, pa oklagijom gore i dole, da se dobile elipsa. Na početak staviti bogato nadev, a gornji deo iseckati u trakice sekačem ili nožem, pa uviti kiflu. Tako ponoviti sa svim kiflama.

Poslagati u pleh i ostaviti 30 minuta. Premazati otopljenim maslacem i staviti da se peku u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni. Pečene kifle koje smo pekli izmedju 20 i 25 minuta premazati maslacem i poslužiti.

(Domaći recepti)

04:35
"Kriza srednjih godina nije mit, svima se dešava i veoma je stresno!" Psiholog o tome šta nam se događa između 40. i 60. godina: Javlja se strah od smrti! Izvor: Kurir televizija