Priprema osvežavajućeg deserta u čaši traje svega 15 minuta, a savršen je za tople letnje dane. Može se poslužiti odmah ili rashladiti pre serviranja. Pogodan je i za porodične ručkove i za brze poslastice u gostima.

Osnovne informacije:

Kuhinja: domaća, letnja

Tip jela: desert

Vreme pripreme: 15 minuta

Vreme hlađenja (opciono): 10–15 minuta u frižideru

Ukupno vreme: oko 15–30 minuta

Broj porcija: 6 osoba

Nivo težine: lako

Desert u čaši
Osvežavajući desert u čaši savršen je za tople letnje dane Foto: Printscreen Instagram

  Sastojci:

Za podlogu:

  • 150 g mlevenog keksa (plazma, petit beurre ili po izboru)
  • 50 g putera (ili biljnog namaza), istopljenog
  • 1 kašika meda ili javorovog sirupa

Za kremu:

  • 400 g grčkog jogurta
  • 2 kašike meda ili javorovog sirupa
  • Korica od pola limuna (opciono, za svežinu)

Za dekoraciju:

  • Miks šumskog voća (maline, borovnice, kupine, ribizle – sveže ili odmrznute)
  • Listići nane ili rendana bela čokolada (opciono)

Priprema:

Priprema podloge:

Desert u čaši
Rasporedite podlogu u 6 staklenih čaša Foto: Printscreen Instagram

U manjoj činiji pomešajte mleveni keks, istopljen puter i med (ili javorov sirup). Mešajte dok ne dobijete ujednačenu, vlažnu smesu. Smesa bi trebalo da se lako sabija, ali da ne bude previše masna.

Rasporedite podlogu u 6 staklenih čaša, ravnomerno pritiskajući kašikom kako biste dobili kompaktan sloj.

Pravljenje kreme:

Desert u čaši
Rasporedite kremu preko keksa u svakoj čaši Foto: Printscreen Instagram

U drugoj činiji sjedinite grčki jogurt, med (ili sirup) i, po želji, rendanu koricu limuna. Dobro promešajte dok ne dobijete gladak, kremast fil.

Rasporedite kremu preko keksa u svakoj čaši – možete koristiti kašiku ili poslastičarski špric za uredniji izgled.

Dekorisanje i serviranje:

Na vrh svake čaše dodajte šumsko voće. Ako koristite zamrznuto voće, ostavite ga par minuta na sobnoj temperaturi da se delimično odledi pre dekoracije.

Desert u čaši
Na vrh svake čaše dodajte šumsko voće Foto: Printscreen Instagram

Po želji ukrasite listićima nane ili malo rendane bele čokolade.

Napomene:

  1. Ovaj desert se može poslužiti odmah, ali je još bolji ako se rashladi 10–15 minuta u frižideru.
  2. Umesto grčkog jogurta možete koristiti mešavinu jogurta i mascarpone sira za bogatiji ukus.
  3. Mogu se koristiti i drugo voće: breskve, jagode, mango ili dinja.
  4. Desert je odličan i za poneti – sipajte ga u teglice sa poklopcem i ponesite na posao ili piknik.

Prijatno!