Priprema osvežavajućeg deserta u čaši traje svega 15 minuta, a savršen je za tople letnje dane. Može se poslužiti odmah ili rashladiti pre serviranja. Pogodan je i za porodične ručkove i za brze poslastice u gostima.
Osnovne informacije:
Kuhinja: domaća, letnja
Tip jela: desert
Vreme pripreme: 15 minuta
Vreme hlađenja (opciono): 10–15 minuta u frižideru
Ukupno vreme: oko 15–30 minuta
Broj porcija: 6 osoba
Nivo težine: lako
Sastojci:
Za podlogu:
- 150 g mlevenog keksa (plazma, petit beurre ili po izboru)
- 50 g putera (ili biljnog namaza), istopljenog
- 1 kašika meda ili javorovog sirupa
Za kremu:
- 400 g grčkog jogurta
- 2 kašike meda ili javorovog sirupa
- Korica od pola limuna (opciono, za svežinu)
Za dekoraciju:
- Miks šumskog voća (maline, borovnice, kupine, ribizle – sveže ili odmrznute)
- Listići nane ili rendana bela čokolada (opciono)
Priprema:
Priprema podloge:
U manjoj činiji pomešajte mleveni keks, istopljen puter i med (ili javorov sirup). Mešajte dok ne dobijete ujednačenu, vlažnu smesu. Smesa bi trebalo da se lako sabija, ali da ne bude previše masna.
Rasporedite podlogu u 6 staklenih čaša, ravnomerno pritiskajući kašikom kako biste dobili kompaktan sloj.
Pravljenje kreme:
U drugoj činiji sjedinite grčki jogurt, med (ili sirup) i, po želji, rendanu koricu limuna. Dobro promešajte dok ne dobijete gladak, kremast fil.
Rasporedite kremu preko keksa u svakoj čaši – možete koristiti kašiku ili poslastičarski špric za uredniji izgled.
Dekorisanje i serviranje:
Na vrh svake čaše dodajte šumsko voće. Ako koristite zamrznuto voće, ostavite ga par minuta na sobnoj temperaturi da se delimično odledi pre dekoracije.
Po želji ukrasite listićima nane ili malo rendane bele čokolade.
Napomene:
- Ovaj desert se može poslužiti odmah, ali je još bolji ako se rashladi 10–15 minuta u frižideru.
- Umesto grčkog jogurta možete koristiti mešavinu jogurta i mascarpone sira za bogatiji ukus.
- Mogu se koristiti i drugo voće: breskve, jagode, mango ili dinja.
- Desert je odličan i za poneti – sipajte ga u teglice sa poklopcem i ponesite na posao ili piknik.
Prijatno!