Ako volite domaću zimnicu koja je lagana, zdrava i osvežavajuća, tikvice u tegli su pravi izbor. Ovaj recept spaja jednostavnost pripreme sa bogatim ukusom i aromom belog luka, peršuna i blage kiselosti sirćeta. Možete ih služiti kao salatu, prilog uz meso ili ribu, ili jednostavno kao lagano osveženje uz hleb i sir.
Osnovne informacije
- Kuhinja: domaća, balkanska
- Tip jela: zimnica / salata u tegli
- Vreme pripreme: 40 minuta
- Ukupno vreme pripreme: oko 1 sat i 15 minuta (sa pasterizacijom)
- Kalorije: oko 80 kcal po porciji (100 g)
- Broj porcija: 2 tegle od po 1 kg
- Težina pripreme: srednja
Sastojci (za 2 tegle od 1 kg):
- 2 kg tikvica
- 1 glavica belog luka
- ½ veze peršunovog lišća
- oko 80 ml ulja (maslinovo ili suncokretovo)
- 1,5 kafena kašičica soli
- 1 kašika jabukovog sirćeta (ili manje alkoholnog sirćeta)
- 100 g crvene paprike (slatke ili ljute, po ukusu)
- vrela voda – za dopunjavanje tegli
Potrebno još:
- 2 staklene tegle (od 1 kg)
- 2 metalna poklopca
- lonac ili dublja šerpa
- krpa
- voda
Priprema
Priprema tikvica:
Operite tikvice. Ako su starije, oljuštite ih i izvadite semenke. Mlade tikvice nije potrebno guliti. Isecite ih na tanke listove – najbolje rendom za kupus ili gulilicom za povrće.
Grilovanje:
U tiganju zagrejte dve kašike ulja i dodajte blago posoljene i oceđene tikvice. Grilujte veću količinu odjednom kako biste uštedeli vreme. Svaka tura treba da se peče oko 5 minuta. Ostatak ulja koristite za svaku sledeću turu.
Mešanje sastojaka:
U većoj vangli sjedinite grilovane tikvice sa seckanim belim lukom, peršunom, iseckanom paprikom, preostalom soli, sirćetom i još dve kašike ulja. Dobro promešajte da se ukusi sjedine.
Punjenje tegli:
Dobijenu salatu rasporedite u čiste tegle. Nalijte ih vrelom vodom do vrha, zatvorite poklopcima i dobro ih pritegnite.
Pasterizacija:
Na dno šerpe stavite krpu, poređajte tegle i nalijte vodu do malo ispod poklopaca. Kuvajte oko 30 minuta.
Hlađenje:
Vrele tegle pažljivo izvadite, okrenite ih naopačke i ostavite da se potpuno ohlade. Pre nego što ih vratite u uspravan položaj, dodatno dotegnite poklopce.
Čuvanje:
Tegle čuvajte na tamnom i hladnom mestu