Ako volite domaću zimnicu koja je lagana, zdrava i osvežavajuća, tikvice u tegli su pravi izbor. Ovaj recept spaja jednostavnost pripreme sa bogatim ukusom i aromom belog luka, peršuna i blage kiselosti sirćeta. Možete ih služiti kao salatu, prilog uz meso ili ribu, ili jednostavno kao lagano osveženje uz hleb i sir.

Osnovne informacije

  • Kuhinja: domaća, balkanska
  • Tip jela: zimnica / salata u tegli
  • Vreme pripreme: 40 minuta
  • Ukupno vreme pripreme: oko 1 sat i 15 minuta (sa pasterizacijom)
  • Kalorije: oko 80 kcal po porciji (100 g)
  • Broj porcija: 2 tegle od po 1 kg
  • Težina pripreme: srednja

Sastojci (za 2 tegle od 1 kg):

  • 2 kg tikvica
  • 1 glavica belog luka
  • ½ veze peršunovog lišća
  • oko 80 ml ulja (maslinovo ili suncokretovo)
  • 1,5 kafena kašičica soli
  • 1 kašika jabukovog sirćeta (ili manje alkoholnog sirćeta)
  • 100 g crvene paprike (slatke ili ljute, po ukusu)
  • vrela voda – za dopunjavanje tegli

Potrebno još:

  • 2 staklene tegle (od 1 kg)
  • 2 metalna poklopca
  • lonac ili dublja šerpa
  • krpa
  • voda

Priprema

Priprema tikvica:
Operite tikvice. Ako su starije, oljuštite ih i izvadite semenke. Mlade tikvice nije potrebno guliti. Isecite ih na tanke listove – najbolje rendom za kupus ili gulilicom za povrće.

Grilovanje:
U tiganju zagrejte dve kašike ulja i dodajte blago posoljene i oceđene tikvice. Grilujte veću količinu odjednom kako biste uštedeli vreme. Svaka tura treba da se peče oko 5 minuta. Ostatak ulja koristite za svaku sledeću turu.

Mešanje sastojaka:
U većoj vangli sjedinite grilovane tikvice sa seckanim belim lukom, peršunom, iseckanom paprikom, preostalom soli, sirćetom i još dve kašike ulja. Dobro promešajte da se ukusi sjedine.

Punjenje tegli:
Dobijenu salatu rasporedite u čiste tegle. Nalijte ih vrelom vodom do vrha, zatvorite poklopcima i dobro ih pritegnite.

Pasterizacija:
Na dno šerpe stavite krpu, poređajte tegle i nalijte vodu do malo ispod poklopaca. Kuvajte oko 30 minuta.

Hlađenje:
Vrele tegle pažljivo izvadite, okrenite ih naopačke i ostavite da se potpuno ohlade. Pre nego što ih vratite u uspravan položaj, dodatno dotegnite poklopce.

Čuvanje:
Tegle čuvajte na tamnom i hladnom mestu

06:06
Da li je zimnica zdrava ili ne?  Izvor: Kurir televizija