Proja je jedno od najomiljenijih jela domaće kuhinje – jednostavna, ukusna i zasitna. Svaka domaćica ima svoj recept, ali ovaj način pripreme "na šolje" spaja tradiciju i praktičnost. Uz šolju od 200 ml lako ćete odmeriti sve sastojke i za kratko vreme pripremiti proju koja je savršena za doručak, večeru ili užinu.

Osnovne informacije

  • Kuhinja: domaća, balkanska
  • Tip jela: pecivo / hleb od kukuruznog brašna
  • Vreme pripreme: 15 minuta
  • Ukupno vreme pripreme: 45 minuta
  • Kalorije: oko 230 kcal po parčetu (od 12 parčića)
  • Broj porcija: 6–8 osoba (zavisi od veličine parčadi)
  • Težina pripreme: laka

Sastojci (šolja od 200 ml)

  • 2 jaja
  • 1 šolja kukuruznog brašna ili palente
  • 1 šolja belog brašna
  • 1 šolja jogurta
  • ½ šolje ulja
  • ½ šolje vode (obične ili kisele)
  • 1 kesica praška za pecivo
  • ½ ravne kašičice soli
  • 300 g sira (feta ili domaći beli sir)

Priprema

Priprema smese:
U većoj posudi sjedinite kukuruzno brašno, belo brašno, prašak za pecivo i so. Dodajte jaja, jogurt, ulje i vodu (ili kiselu vodu), pa sve dobro izmešajte varjačom ili mikserom dok se ne dobije ujednačena smesa.

Dodavanje sira:
U smesu ubacite izmrvljen sir i lagano promešajte da se ravnomerno rasporedi.

Pečenje:
Smesu sipajte u podmazan i brašnom posut pleh ili u silikonske kalupe za projice (njih ne treba podmazivati). Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 220°C oko 25–30 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu koricu.

Posluživanje:
Pečenu proju izvadite iz rerne, kratko prohladite, pa poslužite uz jogurt, kiselo mleko, ajvar ili domaće suhomesnate proizvode.

01:21
SRPSKA PROJA NAŠLA SE NA LISTI NAJBOLJIH HLEBOVA SVETA: Srednjoškolci i domaćica iz Novog Sada napravili svetski poznat hleb  Izvor: Kurir televizija