Ruska šarlota je tradicionalni kolač koji potiče izruske kuhinjei važi za jedan od najjednostavnijih deserata sa jabukama. Sočne jabuke u kombinaciji sa mekanim biskvitnim testom daju lagan, mirisan i osvežavajući kolač koji se često priprema u jesen i zimu, kada su jabuke najkvalitetnije. Pogodan je i za brze, svakodnevne poslastice, ali i kao elegantan kolač uz popodnevni čaj ili kafu.
Opis kolača
Kolač je mekan i prozračan, sa sočnim jabukama koje unose blagu kiselkastu notu. Šarlota se često posipa šećerom u prahu ili cimetom, a može se služiti topla ili hladna. Njena čar je u jednostavnosti – potrebni su samo osnovni sastojci koje obično imamo kod kuće.
Osnovne informacije
- Kuhinja: Ruska
- Tip jela: Kolač / desert
- Vreme pripreme: 15 minuta
- Ukupno vreme pripreme: 50 minuta
- Kalorije (po parčetu): oko 220 kcal
- Broj porcija: 8
- Težina pripreme: Lako
Sastojci
- 4 jaja
- 200 g šećera
- 1 kašičica vanilin šećera
- 180 g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 3–4 srednje jabuke (kisele sorte, npr. granny smith)
- 1 kašičica cimeta (po želji)
- malo putera i brašna za podmazivanje kalupa
- šećer u prahu za posipanje
Priprema
- Priprema jabuka: Operite i oljuštite jabuke, isecite ih na tanke kriške. Po želji pospite ih cimetom i ostavite sa strane.
- Pravljenje smese: Umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok ne dobijete penastu smesu. Dodajte prosejano brašno pomešano sa praškom za pecivo i lagano umešajte.
- Slaganje kolača: Kalup (26 cm) podmažite puterom i pospite brašnom. Na dno rasporedite jabuke, a preko sipajte pripremljeno testo.
- Pečenje: Pecite u unapred zagrejanoj rerni na 180°C oko 35 minuta, dok kolač ne porumeni i ne dobije finu koricu.
- Posluživanje: Ostavite da se prohladi, zatim pospite šećerom u prahu. Služite samostalno ili uz kuglu sladoleda od vanile.
Budi deo Stil zajednice.