Posna pita sa jabukama i cimetom jedno je od onih tradicionalnih jela koje nikada ne izlazi iz mode. Sočne jabuke, nežni miris cimeta i hrskava kora čine da ova poslastica uvek bude rado viđena na stolu – bilo u vreme posta, praznika ili kada jednostavno želite nešto slatko, a lagano.

Osnovne informacije

  • Kuhinja: domaća / tradicionalna
  • Tip jela: poslastica, pita
  • Vreme pripreme: 20 minuta
  • Ukupno vreme pripreme: 50 minuta
  • Kalorije: oko 250 kcal po parčetu
  • Broj porcija: 6–8
  • Težina pripreme: laka

Sastojci:

  • 500 g kora za pitu
  • 1 kg jabuka (kiselkastih)
  • 150 g šećera
  • 1 kašičica cimeta
  • 100 g mlevenih oraha (opciono)
  • 100 ml ulja
  • 50 g prezli
  • 1 kesica vanilin šećera

Priprema:

  1. Jabuke oljuštiti i izrendati, pa pomešati sa šećerom, cimetom i vanilin šećerom. Ostaviti 5–10 minuta da puste sok.
  2. Dodati prezle da upiju višak tečnosti, a po želji ubaciti i mlevene orahe.
  3. Kore za pitu slagati po dve, svaku poprskati uljem, pa rasporediti fil od jabuka.
  4. Uviti u rolnu i ređati u podmazan pleh.
  5. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 25–30 minuta, dok ne porumeni.
  6. Po želji posuti prah šećerom kada se pita ohladi.
00:26
Brzi čokoladni kolač Izvor: instagram/fitwafflekitchen