Ukoliko još uvek niste spremili zimnicu, ne brinite! Sabraćemo za vas 7 najboljih recepata za zimnicu, koje su domaćice najviše čitale i tražile. Ono što je dobro jeste da je svaki od ovih recepata veoma jednostavan, a salate preukusne.
Budući da se salate koje smo za vas odabrali spremaju sa lakoćom, mogu ih napraviti i zaposlene žene, koje i nemaju baš toliko slobodnog vremena. Pa hajde, da vidimo:
1. Lovačka salata
Sastojci: 1 kg paradajza, 2 kg paprike, 4 glavice luka, 1 cela glavica belog luka, 500 g šargarepe, peršun, 100 g šećera, 100 g soli, 100 ml sirćeta, 100 ml ulja, 2 lovorova lista.
Način pripreme možete pogledati OVDE.
2. Ljutenica
Sastojci: 3 kg paprika, 2 kg paradajza, 2 manje glavice belog luka, 4-5 manjih ljutih paprika, 1 veza svežeg peršuna, 1 kafena kašika šećera, 150 ml ulja, 1,5 supena kašika sirćeta, so (po ukusu).
Način pripreme možete pogledati OVDE.
3. Paprike sa belim lukom, bez konzervansa
Sastojci: 5 kg paprike bez semena i peteljke, 150 g soli, 200 g šećera, 500 ml alkoholnog sirćeta od 9%, 500 ml vode, 2 glavice belog luka, 3 kašike sušenog peršunovog lista.
Način pripreme pogledajte OVDE.
4. Filetirane kisele paprike
Sastojci: 1 kg paprika, biber u zrnu, lovorov list, 6 čena belog luka, so, šećer, sirće.
Postupak pripreme pogledajte OVDE.
5. Šargarepa sa belim lukom i paprikama
Sastojci: 3 kg šargarepe obarene u običnoj vodi, 3 kg crvene paprike ispečene i očišćene, 1 kg ljutih papričica poprskanih uljem i samo omekšalih u rerni na 200c/10min, 1 veza peršuna, 3-4 glavice belog luka, 200 ml alkoholnog sirćeta, 4-5 kašika soli (po vašem ukusu), 300 ml ulja, 1 kesica bibera u zrnu, možete dodati i list lovora, 2 kašike šećera.
Postupak pripreme možete pogledati OVDE.
6. Turšija
Sastojci: 5 kašika soli, 15 kašika šećera, 3-4 kašike eksencije, 100-130ml ulja, Biber u zrnu, lovorov list, 1 konzervans, 1/2 vinobran.
Postupak pripreme pogledajte OVDE.
7. Ajvar
Sastojci: 5 kg paprika (da su deblje i mesnatije), 1,5 kg patlidžana, 2 supene kašike sirćeta 9%, 1.5 supena kašika šećera, 2 supene kašike soli, 200 ml ulja.
Postupak pripreme možete pogledati OVDE.
Bonus video: