Krastavce operite prvo u jednoj vodi, potom sunđerom svaki istrljajte da se skinu sve nečistoće. Zatim operite još jednom uz dodatak sada bikarbone (1-2 kašike), ostavite u toj vodi sa sodom 5-10 minuta pa ih isperite.

Tako oprane krastavce posložite u tegle tako da ih dobro nagurate. Zatim ih prelijte ovom vodom:

Za 7 kg. krastavaca je potrebno:

  • 3 litre vode
  • 1,5 litra sirćeta (alkoholno 9%, može i jabukovo njega stavite više)
  • 120 gr soli
  • 200 - 220 gr šećera
  • začini: veza mirođije (može i sušena); pola veze peršunovog ili celerovog lišća; 15 gr slačice (rasporediti u svaku teglu po malo); zrna bibera (koliko želite)

Kiseli krastavčići su svima omiljena zimska salata, a ovaj recept odmah sačuvajte kako biste ih pravili po pravom principu