Kako monasi u manastiru Ribnica spremaju zimnicu? 3 vrste salate koje svako domaćinstvo treba da ima ove zime

Najbovija objava iz manastira Ribnica pokazala je kako monasi pripremaju zimnicu, a mi vam donosimo tradicionalne recepte

Recepti
Autor:
Kako monasi u manastiru Ribnica spremaju zimnicu? 3 vrste salate koje svako domaćinstvo treba da ima ove zime
Foto: Printscreen/Facebook

Monasi u manastiru Ribnica spremaju 3 vrste tradicionalne zimnice, a to su:

  1. Turšija
  2. Kiseli kupus
  3. Pečene paprike

Mi vam ovom prilikom donosimo najtačnije recepte tradicionale zimnice.

Turšija:

Potrebno je:

  • 5 kg povrća za turšiju: krastavčići, paprika (šilja ili somborka), šargarepa, zeleni paradajz, karfiol, sitni crni luk - sve se dobro i detaljno opere
  • 5 l vode
  • 1 l sirćeta 9%
  • 13 supenih kašika šećera
  • 5 supenih kašika soli
  • kesica vinobrana
  • začini: ren, slačica, biber u zrnu, lovorov list…

Priprema: Krastavčiće potopiti nakratko u vodu, pa ih dobro oprati i odseći peteljke. Paprike (najbolje žute i zelene) izbušiti viljuškom na par mesta, da se lakše napiju tečnosti, karfiol iscepkati na cvetiće, očistiti mladu šargarepu..

Svo povrće staviti u bure, pa naliti vodom (nekuvanom) u koju je dodato sirće, šećer, so i vinobran. Začiniti po ukusu, pa dobro pritisnuti povće, da ogrezne u tečnosti. Može se povrće i naknadno dodavati, kao i odgovarajuća količina presolca, važno je da uvek bude pokriveno tečnošću.

Turšija
foto: Shutterstock

Kiseli kupus

Potrebno je:

  • 1 kilogram soli na 30 kg kupusa,
  • gušća pamučna krpa,
  • kamen ili tegla zapremine 1,5 l.

Priprema:

Glavice kupusa očišćene od površinskog sloja listova oprati, zarezati krstić na korenu i ređati ih u bure. Nekoliko glavica kupusa preseći na četvrtine i polovine i njih ugurati između celih glavica kako bi se zaglavile, odnosno čvrsto stajale.

Naliti vodu dva prsta iznad kupusa. Staviti preko kupusa drveni ili plastični pritiskač. Preko pritiskača staviti kamen ili teglu punu vode. Raširiti krpu i na nju staviti potrebnu količinu soli, uviti je i staviti pored kamena. So će se polako otapati i padati do dna, tako da nije potrebno pretakanje rasola.

Zatvoriti bure i povremeno kontrolisati količinu vode nekoliko dana. Dolivati vodu po potrebi, da glavice kupusa ne budu van vode.

Kiseli Kupus
foto: Shutterstock

Pečene paprike

Paprike dobro oprati i na jakoj vatri ispeći. Pokupiti u plastičnu kesu i ostaviti preko noći da se dobro "napare". Zatim sutradan ih čistiti skidajući koricu i sve ono što je zagorelo. Očistiti ih od semenki i pakovati u zamrzivač.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs