Kako Grci prave zimnicu? Donosimo vam 3 najlepša recepta za ajvar, mešanu salatu i turšiju koja savršeno idu uz sva jela

Grci imaju fenomenalne recepte za zimnicu, a mi vam donosimo one najbolje! Oduševiće vas ovakva kombinacija povrća.

Recepti
Kako Grci prave zimnicu? Donosimo vam 3 najlepša recepta za ajvar, mešanu salatu i turšiju koja savršeno idu uz sva jela
Foto: Printscreen Youtube / Nikki's Modern Mediterranean

Grci preferiraju da u svojoj ishrani imaju puno povrća, a tog pravila se drže i kada spremaju zimnicu. Tursi je njihov poseban specijalitet koji je odličan prilog svakom jelu!

Donosimo vam 3 najlepša recepta bez kojih Grci ne mogu da zamisle hladne dane!

Grčki ajvar

Sastojci:

  • 750g crvene mlevene paprike
  • 250g oljuštenog samlevenog paradajza
  • 1 glavica mlevenog belog luka
  • 80-100g šećera
  • 5 listića lorbera
  • 1 kašičica bibera u zrnu
  • 100 ml alkoholnog sirćeta
  • 200 ml ulja
  • Soli po ukusu
  • mlevene ljute crvene papričice (po izboru)
Muhamara, Ajvar
foto: Shutterstock

Način pripreme:

Sve namirnice sipati u šerpu i kuvati dok smesa ne postane gusta kao pekmez.

Kad bude gotovo, ajvar odmah sipajte u tegle i dobro zatvorite. Od ove količine sastojaka dobijaju se 2 teglice.

Tursi - grčka šarena salata

Sastojci:

  • 2 velike crvene paprike
  • 3-4 velike šargarepe
  • pola srednjeg karfiola
  • pola celera
  • snop listova celera
  • pola malog kupusa
  • 3 kašike soli
  • 700 ml belog sirćeta
  • 230 ml ulja
  • voda (da pokrije veliki lonac)

Način pripreme:

Sipjate vodu u veliki lonac i ostavite da proključa na jakoj vatri, a potom u nju sipajte sirće, ulje i so. Skinite da šporeta, dodajte svo povrće, tako da bude prekriveno skroz vodom i ostavite da odstoji do sledećeg dana. A zatim ovu šarenu salatu spakujte u tegle koje su prethodno sterilisane.

Grčka turšija sa patlidžanom

Sastojci:

  • 2 kg crvene paprike
  • 2 kg zelene paprike
  • 2 kg patlidžan

Za preliv:

  • 2 glavice belog luka
  • 2 vezice peršuna
  • 1 šolja ulja
  • 200 g šećera
  • 100 ml sirćeta
  • ulje - za dolivanje
Patlidžan
foto: Profimedia

Način pripreme:

Ispecite paprike i patlidžan, poparite ih kratko u najlonskoj kesi i ogulite ih. Isecite ih na komade i stavite u duboku posudu.

Ispresujte beli luk, peršun sitno iseckajte. Pomešajte ih i dodajte ostale sastojke. Dobro izmešajte i zalijte pečeno povrće.

Napunite tegle turšijom, pritisnite smesu kako biste izbacili vazdušne mehuriće, i sipajte malo ulja.

Dobro zatvorite i kuvajte grčku turšiju sa patlidžanom otprilike 15 minuta.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs