Grci preferiraju da u svojoj ishrani imaju puno povrća, a tog pravila se drže i kada spremaju zimnicu. Tursi je njihov poseban specijalitet koji je odličan prilog svakom jelu!
Donosimo vam 3 najlepša recepta bez kojih Grci ne mogu da zamisle hladne dane!
Grčki ajvar
Sastojci:
- 750g crvene mlevene paprike
- 250g oljuštenog samlevenog paradajza
- 1 glavica mlevenog belog luka
- 80-100g šećera
- 5 listića lorbera
- 1 kašičica bibera u zrnu
- 100 ml alkoholnog sirćeta
- 200 ml ulja
- Soli po ukusu
- mlevene ljute crvene papričice (po izboru)
Način pripreme:
Sve namirnice sipati u šerpu i kuvati dok smesa ne postane gusta kao pekmez.
Kad bude gotovo, ajvar odmah sipajte u tegle i dobro zatvorite. Od ove količine sastojaka dobijaju se 2 teglice.
Tursi - grčka šarena salata
Sastojci:
- 2 velike crvene paprike
- 3-4 velike šargarepe
- pola srednjeg karfiola
- pola celera
- snop listova celera
- pola malog kupusa
- 3 kašike soli
- 700 ml belog sirćeta
- 230 ml ulja
- voda (da pokrije veliki lonac)
Način pripreme:
Sipjate vodu u veliki lonac i ostavite da proključa na jakoj vatri, a potom u nju sipajte sirće, ulje i so. Skinite da šporeta, dodajte svo povrće, tako da bude prekriveno skroz vodom i ostavite da odstoji do sledećeg dana. A zatim ovu šarenu salatu spakujte u tegle koje su prethodno sterilisane.
Grčka turšija sa patlidžanom
Sastojci:
- 2 kg crvene paprike
- 2 kg zelene paprike
- 2 kg patlidžan
Za preliv:
- 2 glavice belog luka
- 2 vezice peršuna
- 1 šolja ulja
- 200 g šećera
- 100 ml sirćeta
- ulje - za dolivanje
Način pripreme:
Ispecite paprike i patlidžan, poparite ih kratko u najlonskoj kesi i ogulite ih. Isecite ih na komade i stavite u duboku posudu.
Ispresujte beli luk, peršun sitno iseckajte. Pomešajte ih i dodajte ostale sastojke. Dobro izmešajte i zalijte pečeno povrće.
Napunite tegle turšijom, pritisnite smesu kako biste izbacili vazdušne mehuriće, i sipajte malo ulja.
Dobro zatvorite i kuvajte grčku turšiju sa patlidžanom otprilike 15 minuta.