Sezona paradajza je uveliko u toku, te domaćice već počinju sa pravljenjem zimnice, a jedna od omiljenih "poslastica" tokom hladnih dana je svakako kuvani paradajz. Naime, osim što je izuzetno zdrav, ukus je fantastičan, a možete da pijete samog ili iskoristite za pravljenje drugih jela.

Sastojci:

  • 6 kg paradajza (pre čišćenja)
  • 2 kašike soli
  • 4 kašike šećera
  • crni luk i ljute papričice
  • celer - sve po ukusu
shutterstock-103154060.jpg
Foto: Shutterstock

Način pripreme:

Paradajz dobro operite, te očistite i isecite na komade.

Sameljite i mašinicom za mlevenje paradajza i procedite u specijalnoj cedaljki.

Sipajte u šerpu, dodajte so i šećer i kuvajte.

Kad provri, kuvajte još 10-15 minuta.

paradajz-2.jpg
Foto: Shutterstock

Flaše zagrejte u rerni, 10 minuta na 100 Celzijusa.

Vruć paradajz sipajte u vruće flaše.

Na svaku flašu stavite parče celofana potopljeno u alkohol ili rakiju, stegnite gumicom i stavite zatvarač.

Flaše uvijte u peškir i ostavite 24 sata da se tako ohlade.

Starinski recept za najbolji kuvani paradajz obavezno zapišite, svako ko je do sada probao, oduševio se!