Postoji mnogo recepata, od malih američkih, do onih klasičnih domaćih, velikih i laganih. Super su i tanke i deblje i punjene i prazne. Sa kremom, džemom, medom, filom od čokolade, voćem i naravno slane, pohovane i zapečene u rerni.
A kad smo kod tih zapečenih u rerni, one ne samo da su ukusne i neodoljive, već i super ideja za savršenu večeru.
Sastojci za palačinke:
- 1 jaje
- Prstohvat soli
- 400 ml mleka
- 80 g bezglutenskog brašna
- 80 g heljdinog brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica rakije
Za nadev:
- 230 g kuvane blitve
- 300 g svežeg sira
- 100 g kisele pavlake
- 50 g pančete
Za preliv:
- 100 g kisele pavlake
- 100 ml pavlake za kuvanje
Postupak:
U posudi izmešajte jaje sa malo soli te onda ulijte mleko. Dodajte suve sastojke, odnosno bezglutensko brašno, heljdino brašno i prašak za pecivo. Na kraju umešajte i kašičicu rakije kako vam palačinke pri pečenju ne bi upile puno masnoće. Ispecite palačinke.
Pripremite nadev tako da skuvanu blitvu naseckate na vrlo sitne komadiće. Ako je potrebno, blitvu stisnite rukama kako biste izvukli višak vode pa je stavite u posudu.
Dodajte joj sveži sir, kiselu pavlaku i pančetu narezanu na kockice.
Palačinke punite smesom, pa ih urolajte. Stavite ih u namašćenu posudu za pečenje.
Prelijte palačinke smesom od kisele pavlake i pavlake za kuvanje i pecite ih 20-ak minuta na 180 C.