Originalni francuski recept za Suzet palačinke: Kuvar greškom prolio liker, pa nastalo slatko savršenstvo

Ovaj slatki specijalitet nastao je kada su palačinke, greškom flambirane likerom, postale omiljena poslastica budućeg britanskog kralja Edvarda

Recepti
21:39h Autor:
Originalni francuski recept za Suzet palačinke: Kuvar greškom prolio liker, pa nastalo slatko savršenstvo
Foto: Shutterstock

Crêpes su zapravo francuska reč za suzet palačinke, a najčešće se odnose na slatku varijantu koja je popularna širom Francuske. Naravno, palačinke su omiljena poslastica i u mnogim drugim zemljama, a svako ima svoj omiljeni fil – bilo da je to džem, čokoladni krem, ili šećer. Ipak, postoji jedna posebna vrsta palačinki koje su izuzetno cenjene u Francuskoj, a to su Crêpes Suzette. Ove palačinke se izdvajaju svojim posebnim ukusom i zanimljivom pričom.

Legenda o nastanku Suzet palačinaka kaže da je nastala slučajno, tokom posete Edvarda, budućeg kralja Britanije, Azurnoj obali. U jednom poznatom restoranu, kuvar je greškom prosuo liker po palačinkama, što je dovelo do flambiranja. Na iznenađenje svih, ukus je bio fantastičan, pa je ovaj recept postao pravi specijalitet.

Sastojci:

  • 140 g maslaca
  • 200 g brašna
  • 100 ml likera sa ukusom pomorandže
  • 500 ml mleka
  • 3 jaja
  • 80 g šećera
  • 2 pomorandže
Suzet palačinke
foto: Shutterstock

Priprema:

Prvo pomešajte brašno, jaja, dve kašike šećera i oko 40 g istopljenog maslaca. Postepeno dodajte mleko uz konstantno mešanje, sve dok ne dobijete homogenu masu bez gromuljica. Kada ste utrošili svo mleko, vaša smesa je gotova, i najbolje bi bilo da se ohladi oko sat vremena u frižideru pre pečenja.

Zatim ugrejte tiganj sa malo maslaca, te pecite palačinke. Najbolje je ga koristite tiganj specijalno za palačinke kako se ne bi lepile. Ispečene palačinke držite poklopljene kako biste održali temperaturu i kako bi ostale tople.

Kada ste završili sa pečenjem, ostalo je da napravite preliv. U jednu posudu treba da stavite preostali maslac, šećer, sok od pomorandže, rendanu koru pomorandži, kao i liker, i da sve to uejdnačite na umerenoj temperaturi. Dobićete sirup kojim treba da prelijete palačinke presavijene na četvrt.

Iskoristite pomorandže i za dekoraciju.

Stil/Mogujatosama.rs

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs