Ideje za posna i mrsna predjela za slavsku trpezu: Sto će biti bogat, a gostima sve pristupačnije i jednostavnije

Uz slavski kolač i žito, trpeza za krsnu slavu po pravilu je puna najrazličitijih đakonija

Recepti
21:16h Autor:
Ideje za posna i mrsna predjela za slavsku trpezu: Sto će biti bogat, a gostima sve pristupačnije i jednostavnije
Foto: Shutterstock

Slava je poseban trenutak u srpskoj tradiciji, kada se okupljaju porodica i prijatelji da proslave svog svetitelja. Jedan od ključnih elemenata svake slave je bogata i raznovrsna trpeza, a predjelo zauzima važno mesto. U nastavku su saveti kako da pravilno složite sto za slavsku trpezu, stvarajući ukusnu i atraktivnu ponudu.

Predjela za slavu imaju posebno mesto u toj kulinarskoj priči i poznato je koliko se domaćice trude da baš tu pokažu svoje umeće. To je ono što prvo iznose pred svoje goste i po pravilu tih slaniša se uvek prejedemo jer ne možemo da im odolimo, a mesta treba ostaviti i za sve ono što sledi.

A pošto se sezona slava bliži, dobro je na jednom mestu imati najbolje recepte za predjela, i posna i mrsna.

1. Izbor mesa

Meso je osnova svake meze, a najbolje je kombinovati različite vrste. Evo nekoliko predloga:

  • Dimljeni suhomesnati proizvodi: Suvi vrat, kulen, ili pršuta su klasični izbori. Seckajte ih na tanke kriške i pažljivo ih aranžirajte na tanjir.
  • Pohovano meso: Pripremite pileće ili svinjske filete pohovane u brašnu ili prezli. Isecite ih na manje komade i poslužite uz neki umak, poput majoneza ili jogurta sa začinima.
  • Riblji specijaliteti: Dimljeni losos ili skuša može dodati svežinu i ukus vašoj trpezi.

2. Povrće i salate

Povrće je odličan dodatak mezenju i može poslužiti kao ukras i svežina:

Sezonsko povrće: Narezane šargarepe, paprike, krastavci i celer donose boje i hrskavost.

Salate: Pripremite tradicionalnu srpsku salatu (paradajz, krastavac, crvena paprika, crveni luk, masline) ili neku od zanimljivijih varijanti, kao što je salata od pečenih paprika ili ajvar.

3. Sir i mlečni proizvodi

Mlečni proizvodi su nezaobilazni deo svake slavske trpeze:

Različiti sirevi: Poslužite fete mladog sira, feta sira, ili starog sira u kombinaciji sa orasima ili medom.

4. Hleb i pogače

Hleb je neizostavni deo svake slavske trpeze:

Domaći hleb: Pripremite ili kupite svež domaći hleb.

Pogače: Pogače sa sirom ili krompirom su odličan dodatak.

5. Prikazivanje i dekoracija

Kako biste sve to lepo predstavili, obratite pažnju na aranžman:

Plata za meze: Koristite veće tanjire ili drvene daske za serviranje. Rasporedite meso, sir i povrće na način da izgledaju privlačno.

Boje i ukrasi: Pored meze, možete dodati i cveće ili zelene grane za dodatnu dekoraciju.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs