Slava je poseban trenutak u srpskoj tradiciji, kada se okupljaju porodica i prijatelji da proslave svog svetitelja. Jedan od ključnih elemenata svake slave je bogata i raznovrsna trpeza, a predjelo zauzima važno mesto. U nastavku su saveti kako da pravilno složite sto za slavsku trpezu, stvarajući ukusnu i atraktivnu ponudu.
Predjela za slavu imaju posebno mesto u toj kulinarskoj priči i poznato je koliko se domaćice trude da baš tu pokažu svoje umeće. To je ono što prvo iznose pred svoje goste i po pravilu tih slaniša se uvek prejedemo jer ne možemo da im odolimo, a mesta treba ostaviti i za sve ono što sledi.
A pošto se sezona slava bliži, dobro je na jednom mestu imati najbolje recepte za predjela, i posna i mrsna.
1. Izbor mesa
Meso je osnova svake meze, a najbolje je kombinovati različite vrste. Evo nekoliko predloga:
- Dimljeni suhomesnati proizvodi: Suvi vrat, kulen, ili pršuta su klasični izbori. Seckajte ih na tanke kriške i pažljivo ih aranžirajte na tanjir.
- Pohovano meso: Pripremite pileće ili svinjske filete pohovane u brašnu ili prezli. Isecite ih na manje komade i poslužite uz neki umak, poput majoneza ili jogurta sa začinima.
- Riblji specijaliteti: Dimljeni losos ili skuša može dodati svežinu i ukus vašoj trpezi.
2. Povrće i salate
Povrće je odličan dodatak mezenju i može poslužiti kao ukras i svežina:
Sezonsko povrće: Narezane šargarepe, paprike, krastavci i celer donose boje i hrskavost.
Salate: Pripremite tradicionalnu srpsku salatu (paradajz, krastavac, crvena paprika, crveni luk, masline) ili neku od zanimljivijih varijanti, kao što je salata od pečenih paprika ili ajvar.
3. Sir i mlečni proizvodi
Mlečni proizvodi su nezaobilazni deo svake slavske trpeze:
Različiti sirevi: Poslužite fete mladog sira, feta sira, ili starog sira u kombinaciji sa orasima ili medom.
4. Hleb i pogače
Hleb je neizostavni deo svake slavske trpeze:
Domaći hleb: Pripremite ili kupite svež domaći hleb.
Pogače: Pogače sa sirom ili krompirom su odličan dodatak.
5. Prikazivanje i dekoracija
Kako biste sve to lepo predstavili, obratite pažnju na aranžman:
Plata za meze: Koristite veće tanjire ili drvene daske za serviranje. Rasporedite meso, sir i povrće na način da izgledaju privlačno.
Boje i ukrasi: Pored meze, možete dodati i cveće ili zelene grane za dodatnu dekoraciju.