VERUJE SE DA JE OVO NAJVEĆI GREH KOJI SRBIN MOŽE DA URADI NA POSNOJ SLAVI: "Bolje ne slaviti, nego biti takav licemer!"

Vrlo često se dešava da se slava pretvara u gozbu na kojoj se zaboravljaju običaji poštovani vekovima unazad.

Običaji
14:46h Autor:
VERUJE SE DA JE OVO NAJVEĆI GREH KOJI SRBIN MOŽE DA URADI NA POSNOJ SLAVI: "Bolje ne slaviti, nego biti takav licemer!"
Posna slavska trpeza, Foto: Shutterstock

Večita dilema vlada u načem narodu što se tiče slavljenja mrsnih i posnih slava, a pravilo je vrlo jasno. Dešava se da neke porodice prave uvek mrsnu, kako su njihovi preci započeli, ne obraćajući pažnju da li je u toku post ili ne. Međutim, sveštenici imaju jasan stav - bolje je ne slaviti, nego praviti javnu sablazan i navoditi na greh druge (goste) da mrse na veliki praznik u vreme kada crkva naređuje post.

Slavska trpeza je obavezno posna u vreme četiri velika posta: božićnog, vaskršnjeg, petrovskog i gospojinskog. Isto tako, i kada nije vreme posta, a slava pada u sredu ili petak, trpeza mora da bude posna.

Slavsko žito, Slava
foto: Shutterstock

Međutim, ono što mnogi ne znaju, a to je da u "trapavim" nedeljama, prve nedelje nakon velikog posta, u bilo koji dan da slava padne, čak i ako je sreda ili petak, trpeza mora obavezno da bude mrsna, jer je to period razrešenja od posta.

Prema opisu iz crkvenog kalendara, ako se za slavu koja pada na post sprema mrsna trpeza, to je veliki greh, i u tom slučaju je bolje da se uopšte i ne sprema.

Trpeza, Slava, Sveti Nikola, Slavska trpeza, Sto, Jela, Srpska jela
foto: Shutterstock

"Bolje je ne slaviti, nego praviti javnu sablazan i navoditi na greh druge (goste) da mrse na veliki praznik u vreme kada crkva naređuje post", navodi se u crkvenom kalendaru.

Takođe, postoje i oni koji koji na dan slave, kada je post, "prikažu" na trpezi malo ribe i posne hrane, a potom služe mrsne specijalitete, što je nedopustivo. Kako sveštenici isitču, to je svojevrsno licemerje, i nije dostojno hrišćanina, Srbina i pravoslavca, pogovo kada se zna da se može čak lepše i jeftinije pripremiti ručak od ribe i posne hrane.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs