Za nekoliko dana, pola Srbije slaviće jednu od najvećih pravoslavnih praznika - Svetog Nikolu, pa je pravo vreme da dobro razmislite šta će se od hrane naći na vašoj trpezi za slavu.
Kako već sigurno znate, za Svetog Nikolu se obavezno spremaju posna jela, a mi smo za vas izdvojili nekoliko najlepših predloga, od predjela do sitnih kolača!
Osim ajvara i posne ruske salate, koji spadaju u klasično posno predjelo, predlažemo vam da napravite prelepu salatu od testenine i tunjevine! Kombinacija ovih sastojaka će sigurno oduševiti vašu porodicu i goste.
Sastojci:
- 200 g (integralne) testenine
- 1 konzerva tunjevine u komadima
- 150 g kukuruza šećerca
- 2 struka mladog crnog luka
- 100-150 g posnog majoneza
- 1 kašičica soli, pola kašičice bibera
Priprema:
Testeninu skuvamo sa malo soli al dente. Kukuruz šećerac skuvamo u slanoj vodi 5-8 minuta. Mladi crni luk naseckamo na sitnije komade.
U činiju stavimo prohlađenu testeninu i kukuruz šećerac. Lagano promešamo. Zatim dodamo mladi crni luk i tunjevinu. Sve lagano promešamo da se smesa ujednači. Posolimimo i pobiberimo po ukusu. Na kraju dodajemo majonez i sve dobro sjedinomo. Ostavimo u frižideru da se dobro prohladi.
Topla, ukusna pita uvek je dobrodošla, pa tako i na slavi. Ovo je recept za hrskavu pitu sa ajvarom i pečurkama za koju će vam svi tražiti recept.
Sastojci:
- 500 grama gotovih kora
- 100 ml vode
- 100 ml ulja
- pola tegle ajvara
- 500 g šampinjona
- 1 praziluk, so po ukusu
Iseckati praziluk pa staviti da se izdinsta sa malo vode i ulja. Kada je luk omekšao, dodati izrendane šampinjone. Kuvati ih dok ne ispari skoro sva voda, ako malo ostane iskoristite je za premazivanje kora. Ako vam ostane ove vode od šampinjona onda vam voda i nije potrebna da se premažu kore, umačite četkicu u taj sok i mažite kore u kombinaciji sa uljem.
Uzimajte po tri kore. Prvu koru malo poprskate uljem, stavite drugu pa je premažite vodom od šampinjona ili običnom vodom. Stavite treću, premažite skoro celu ajvarom.
Ostavite kraj koji ćete poslednji uviti nenamazan, da ne bi curila i onda celom dužinom kore stavite izdinstane šampinjone sa prazilukom. Tako uradite sa ostalim korama.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 220 stepeni dok ne porumene. Ako vam ostane ulja i soka od šampinjona, slobodno premažite pite, izbušite nožem pa opet premažite. Višak vode ispariće dok se peku.
Ako želite da na vašoj slavskoj trpezi zasija jelo koje kod drugih domaćina nema, isprobajte domaću paštetu od povrća i senfa!
Sastojci:
- 300 g crvenog krompira
- 100 g šargarepe
- 50 g paškanata
- manja glavica crnog luka
- 50 g blanširanog kikirikija
- kašika senfa, dva mala čena belog luka
- malo soli, začini po ukusu
Priprema:
Povrće skuvati u vodi. Očistiti i oprati crni luk, pa ga celog prokuvati. Sve zajedno umutiti mikserom, pa dodati kašiku senfa, samleven kikiriki i sitno iseckan beli luk.
Posoliti po ukusu, po želji dodati vegetu, biber, čili... Dobro izmešati da se sve sjedini i ostaviti da se ohladi.
Ako vam je pripremanje predjela suviše naporno ili nemate vremena, jednostavno, umesto njega pripremite riblju čorbu! Naš predlog je nenadmašna Svetogorska čorba!
Sastojci:
- Glave od više vrsta morske ribe
- 5-7 glavica crnog luka
- 4-5 šargarepa
- posna sitna testenina
- koren celera
- mlevena paprika
- malo soli
- nekoliko zrna bibera
- peršunov list
- celerov list
- mirođija
Priprema:
Riblje glave skuvati sa 2-3 glavice crnog luka, 2-3 šargarepe, korenom celera i nekoliko zrna bibera.
U drugom sudu propržiti 3-4 glavice crnog luka i dve šargarepe, isečene na kolutove. Naliti vodom u kojoj su se kuvale glave od ribe, koju ste prethodno procedili.
Očistiti meso od kostiju i dodati u čorbu. Posoliti, pobiberiti, a malo mlevene paprike dodati direktno u kipuću čorbu.
Na kraju dodati testeninu, kratko kuvati i skloniti sa vatre. Posuti seckanim lišćem celera, peršuna i mirođije.
Pasulj je svakako neizostavno jelo na posnoj slavi, a mi vam predlažemo fantastični tučeni prebranac!
Sastojci:
- kilogram tetovca
- 3-4 glavice crnog luka
- nekoliko čenova belog luka
- list lovora
- malo bibera
Zaprška:
- 300 g crnog luka ili praziluka
- kašika ulja
- mlevena paprika
- so i biber po ukusu
Ono što je na mrsnoj slavi pečenje, to je na posnoj svakako riba. Umesto standardnih fileta ili prženih komada ribe, odvažite se i pripremite savršeni riblji paprikaš!
Sastojci:
- 1,5 kg somovine ili druge rečne ribe
- 1 kg luka
- 4 dl belog vina
- 1 kašika sirćeta
- 1,5 dl ulja
- 1 kašičica ljute mlevene paprike
- 1 kašičica slatke mlevene paprike
- 4 zrna bibera
- 1 kašika paradajz pirea
- 1 kašika peršunovog lišća
- 1 kašičica celerovog lišća
- mleveni biber
- so po ukusu
Priprema:
Ribu očistite, operite i natrljajte je solju, pa biberom. Potom je prelijte sirćetom. Tako pripremljenu ribu ostavite da odstoji oko jedan sat. U većoj posudi ugrejte ulje i na njemu propržite seckani luk. Potom u njega spustite ljutu i slatku mlevenu papriku, biber u zrnu, paradajz pire, tri kašike vina, seckani peršun i celer.
Dobro promešajte i na to stavite ribu koju ste prethodno isekli na veće komade. Pržite ribu na vrlo laganoj vatri 45 minuta. Nemojte je mešati nego je samo češće protresite. Kada riba bude skoro gotova, uspite vino i još malo dinstajte paprikaš. Ovo jelo možete servirati sa barenim krompirom.
I poslednji, a mnogima i omiljeni deo slavske trpeze su prelepe poslastice, a mi vam sada otkrivamo recept za jednu smesu od koje možete da napravite sedam različitih sitnih kolača koje ćete praviti svake sledeče godine.
Osnovna smesa za brze kolače:
- 940 g mlevenog keksa
- 320 g šećera u prahu
- 400 ml biljnog mleka izboru
- 450 g posnog margarina
- 2 vanilin šećera
Priprema:
U veliku činiju pomešajte mleveni keks sa šećerom i vanilin šećerom. U sredini napravite rupu pa u nju ulijte mleko i rastopljeni margarin.
Sve dobro mešajte dok ne dobijete jednoličnu smesu. Osnovnu smesu možete napravite i rukama. Tako naprvljen smemu oblikujte u kuglice ili kockice, trougliće u ivaljajte u mleveni badem, lešink, kokos ili rendanu čokoladu.