Posni pasulj nezaobilazan je na svakoj slavskoj trpezi, a uskoro nam se približava najveća srpska slava Sveti Nikola, te vam donosimo recept za najukusniji specijalitet. Ovo je verzija starinskog pripremanja pasulja za Svetog Nikolu po receptu naših baka.
Sastojci:
- 1 kg belog pasulja
- 1 glavica luka
- 1 praziluk
- 10 suvih crvenih paprika
- 200 ml ulja
- 5 čenova belog luka
- so, biber
- začinska paprika
Priprema:
Najbolje bi bilo da pasulj potopite veče pre nego što ćete ga kuvati da nabubri. Crni luk i praziluk sitno naseckajte, pa ga zajedno sa pasuljem stavite u šerpu i sve nalijte vodom. Dodajte malo ulja, poklopite i sve kuvajte na umerenoj vatri dok pasulj ne omekša. Paprike potopite u vruću vodu na nekoliko minuta. Kada se pasulj skuvao procedite ga, a potom izgnječite tako da dobijete kašu. Paprike iseckajte na trakice, pa ih kratko propržite na malo ulja. Pasulj začinite po ukusu, a zatim dodajte i papriku. Sve dobro izmešajte, pa prebacite u vatrostalnu činiju. Pospite ga sitno naseckanim belim lukom, a zatim zalijte preostalim uljem. Ukoliko želite možete kratko da ga zapečete u rerni, a možete i odmah da ga poslužite.