Danas vam donosimo 3 recepta za posana jela:

1. Posni rižoto sa pečurkama

Potrebno:

  • 400 grama šampinjona
  • 2 glavice crnog luka
  • 1 šolja pirinča
  • 1 veza peršuna
  • so i biber
  • malo ulja i malo vode

Priprema: U tiganju na malo ulja prodinstati crni luk sitno sečen. Dodati seckane šampinjone. Dinstati sve dok se sasvim ne isprži, a kada počne da prijanja za tiganj dodajte opran pirinač i začine. Promešajte pa nalijte vode da smesa ogrezne. Ostavite da uvri i pirinač nabubri. Još jednom dodajte vodu, a zatim i seckan peršun. Nakon 10 minuta isključite i ostavite da se ručak malo "odmori". Poslužiti toplo.

shutterstock-1079471897.jpg
Foto: Shutterstock

2. Posna obrok salata

Potrebno je:

  • 400 grama krompira
  • 200 grama pečenih paprika
  • 200 grama ribe
  • 1 glavica crnog luka
  • so i biber
  • maslinovo ulje

Priprema: Skuvajte krompir, a pečene paprike iseckajte sitno. Izmešajte sve zajedno: krompir, paprike, ribu (mi korisimo dimljenu skušu očišćenu od kostiju), sitno seckan crni luk, začine i ulje. Poslužiti toplo.

3. Sočivo - najzdravija posna čorbica

Potrebno je:

  • 1 glavica luka
  • 1 šargarepa
  • 2 paškanata
  • 3 čena belog luka
  • 400 grama sočiva
  • začini
  • voda

Priprema: Na malo ulja izdinstajte crni i beli luk, zatim rendanu šargarepu i paškanat. Dodajte začine: suvu začinsku papriku, so i biber. Dodajte sočivo i sve izmešajte. Nalijte sa dosta vode (do vrha šerpe) i kuvajte na laganoj vatri oko 45 minuta. Dodajte malo peršuna i poslužite toplo.

Tokom posta veoma je važno da se pravilno hranite. Ovo je momenat kada možete da se okrenete sirovima namirnicama, ali preporuka je da se ne preteruje