Kad je francuski predsednik probao palačinke iz Oplenca, rekao je da ništa lepše nije jeo: Originalni šumadijski recept

Ove oplenačke palačinke, s bogatim voćnim filom i osvežavajućim sosom od malina, pravi su spoj tradicionalnih sastojaka i ukusa koji prizivaju duh Oplenca.

Recepti
Autor:
Kad je francuski predsednik probao palačinke iz Oplenca, rekao je da ništa lepše nije jeo: Originalni šumadijski recept
Foto: preentscreen/Youtube

Kad je francuski predsednik Valeri Žiskar D'Esten boravio u Jugoslaviji, za njega je kuvao lični Titov kuvar, pripremao mu je čuvene oplenačke palačinke, za koje je kasnije predsednik pričao da ništa lepše nije probao.

"Kad je francuski predsednik Žiskar došao u Jugoslaviju, šef protokola je rekao nemoj da mu spremamo nešto što je italijansko, špansko, nego baš naše, srpsko tradicionalno. S obzirom da je mali izbor naših poslastica, osim onih što smo primili od Turaka, tu ide mnogo šećera, a meni je rečeno da ne bude preslatko i sinu meni kroz glavu palačinke iz Oplenca".

palačinke
foto: preentscreen/Youtube

Na Oplencu se tradicionalno uzgajaju grožđe, orasi i suve šljive – tri sastojka koji su osnova za jedinstvene oplenačke palačinke.

Titov kuvar Mića Stojanović ispričao je kako ide recept za čuvene oplenačke palačinke.

Recept za Oplenačke palačinke:

Priprema testa

Napravite testo kao za klasične palačinke: pomešajte brašno, jaja, mleko i sodu vodu kako biste dobili laganu i prozračnu smesu.

Fil od suvih šljiva, oraha i grožđa

U posebnom loncu skuvajte suve šljive, seckane orahe i suvo grožđe u vodi dok ne omekšaju i stvore bogat, voćni ukus. Umesto klasičnih začina, dodajte šljivovicu, koja će dati specifičan, prepoznatljiv miris ranke šljive i dodatno obogatiti ukus fila.

Palačinke
foto: Shutterstock

Složite i oblikujte palačinke Filujte palačinke redom – palačinka, pa sloj fila – sve dok ne potrošite sav materijal, a zatim oblikujte kao šajkaču.

Sos od malina Za poseban završni deo, pripremite sos od malina. Kuvajte maline sa malo belog vina i šećera dok ne dobijete gusti, aromatični preliv, savršen za kontrast sa bogatim punjenjem.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs