Paradajz je sočan, ukusan, osvežavajuć i, što je najvažnije – zdrav! Malo kalorija, bez masnoća i sa puno vitamina.
Nemojte da vas pokoleba to što gotovo 95% paradajza čini voda, jer ovo povrće sadrži ogromnu količinu vitamina, minerala i drugih hranljivih materija.
Paradajz je bogat vitaminima A, C, K, B6, kao i folnom kiselinom i kalijumom. Osim toga sadrži i natrijum, tiamin, niacin, magnezijum, fosfor i bakar.
Zbog toga je ova zimska salata sa paradajzom idealna za hladne dane kada je ovo povrće teško dostupno. Priprema se sasvim jednostavno.
SASTOJCI:
1,5 kg paradajza
3 glavice crnog luka
5 čenova belog luka
svež peršun
crni biber u zrnu, so, šećer
9-procentno sirće
PRIPREMA:
Paradajz operete, očistite pa isečete na kriške. Potom očisite tri glavice crnog luka i isečete na kolutove a zatim isečete na listiće i čenove belog luka. Iseckajte svež peršun po želji.
Tegle su zapremine 0,7 i u njih se prvo ubacuje seckani beli luk , zatim po par zrna crnog bibera i seckani peršun a onda ređamo i paradajz. Kada to uradimo odozgo ređamo luk.
Nakon toga ponovo peršun i sipamo pola kašičice soli u svaku teglu. Nakon toga ide šećer po pola kašičice i jedna supena kašučica 9-procentnog sirćeta a preko toga ponovo paradajiz. Za kraj odozgo ide crni luk i peršun.
Tegle se potom pune hladnom vodom i poklapaju, budite sigurni da su ivice tegla čiste kako bi poklopac lepo nalegao. Pripremite šerpu za pasterizaciju, u nju stavite kuhinjsku krpu i unutra ređajte tegle.
Voda se u šerpu sipa do visine poklopca a onda ide na šporet. Od momenta kada proključa smanjite temperaturu i pustite da se pasterizuje. Ostavite tegle da se ohlade pa ih premestite na hladno i tamno mesto.