ZIMNICA OD PARADAJZ SALATE PO STAROM BAKINOM RECEPTU: Konzervira se u teglama bez ikakvih dodatnih hemikalija

Možete ga korisiti za različita jela ali i kao salatu u vidu priloga.

Recepti
Autor:
ZIMNICA OD PARADAJZ SALATE PO STAROM BAKINOM RECEPTU: Konzervira se u teglama bez ikakvih dodatnih hemikalija
Zimnica od konzervirane paradajz salate u teglama., Foto: printscreen/youtube/My kitchen Tanja

Paradajz je sočan, ukusan, osvežavajuć i, što je najvažnije – zdrav! Malo kalorija, bez masnoća i sa puno vitamina.

Nemojte da vas pokoleba to što gotovo 95% paradajza čini voda, jer ovo povrće sadrži ogromnu količinu vitamina, minerala i drugih hranljivih materija.

Paradajz je bogat vitaminima A, C, K, B6, kao i folnom kiselinom i kalijumom. Osim toga sadrži i natrijum, tiamin, niacin, magnezijum, fosfor i bakar.

Zbog toga je ova zimska salata sa paradajzom idealna za hladne dane kada je ovo povrće teško dostupno. Priprema se sasvim jednostavno.

SASTOJCI:

1,5 kg paradajza

3 glavice crnog luka

5 čenova belog luka

svež peršun

crni biber u zrnu, so, šećer

9-procentno sirće

Zimnica
foto: printscreen/youtube/My kitchen Tanja

PRIPREMA:

Paradajz operete, očistite pa isečete na kriške. Potom očisite tri glavice crnog luka i isečete na kolutove a zatim isečete na listiće i čenove belog luka. Iseckajte svež peršun po želji.

Tegle su zapremine 0,7 i u njih se prvo ubacuje seckani beli luk , zatim po par zrna crnog bibera i seckani peršun a onda ređamo i paradajz. Kada to uradimo odozgo ređamo luk.

Nakon toga ponovo peršun i sipamo pola kašičice soli u svaku teglu. Nakon toga ide šećer po pola kašičice i jedna supena kašučica 9-procentnog sirćeta a preko toga ponovo paradajiz. Za kraj odozgo ide crni luk i peršun.

Paradajz, Zimnica
foto: printscreen/youtube/ My kitchen Tanja

Tegle se potom pune hladnom vodom i poklapaju, budite sigurni da su ivice tegla čiste kako bi poklopac lepo nalegao. Pripremite šerpu za pasterizaciju, u nju stavite kuhinjsku krpu i unutra ređajte tegle.

Voda se u šerpu sipa do visine poklopca a onda ide na šporet. Od momenta kada proključa smanjite temperaturu i pustite da se pasterizuje. Ostavite tegle da se ohlade pa ih premestite na hladno i tamno mesto.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs