Znate li nekoga ko ga ne obožava?

Greške zbog kojih vam ajvar ispada loše: Uz ovaj namaz, ako je dobar, dovoljna je samo kriška hleba

Ceđenje povrća preko noći i postepeno dodavanje ulja pri kraju kuvanja ključni su da ovaj specijalitet ispadne kako treba

Lifestyle
Autor:
Greške zbog kojih vam ajvar ispada loše: Uz ovaj namaz, ako je dobar, dovoljna je samo kriška hleba
Foto: Profimedia

Da se strpljenje nagrađuje, ajvar je odličan primer. Pečenje i guljenje paprika, ceđenje i mešanje iziskuju dosta vremena, ali zato na kraju dobijamo vrhunski proizvod u kom uživamo u ostatku godine, pa možemo reći da se sav taj uloženi trud i te kako isplati.

O ajvaru, kao i o svim narodnim receptima, može se raspravljati od jutra do sutra. Tako se domaćice "svađaju" dodaje li se u njega patlidžan, beli luk, sirće ili šećer. Ali bez obzira na sastojke, ukus zavisi i od toga da li ćete napraviti neku od čestih grešaka.

Ajvar
foto: Shutterstock

Pogrešan odnos namirnica

Za dobar ajvar, ali i ostalu zimnicu, ključne su dobre i namirnice, ali i njihova količina. Kad je reč o ajvaru, ako ga ne pravite samo od paprika, pravilo je da na tri kilograma paprike ide kilogram patlidžana.

Mršave paprike

Prilikom kupovine zamolite trgovca da vam preseče papriku da biste videli koliko je debela, a dobro bi bilo i probati je. Od njene debljine zavisiće kvalitet ajvara. Dobra paprika je tvrda, bez oštećenja, zrela i debela.

Pečenje, a ne kuvanje

Najslasniji ajvar ima predivan ukus koji se ne može dobiti kuvanjem paprika. Pečenje na roštilju ili plotni šporeta najbolja je varijanta, a preporučuje se onaj na prirodna drva ili ugalj.

Ajvar
foto: Shutterstock

Prekratko pečenje

Papriku i patlidžane dobro operite i stavite na roštilj uz povremeno okretanje. Kad kožica počne da se odvaja, paprika je pečena. Nije dovoljno da samo potamni. Dobro pazite i na to da povrće ne zagori.

Kratko ceđenje

Oljuštene paprike stavite u cediljku neka se cede preko noći (najmanje 12 sati). I patlidžan se takođe ljušti i cedi. Ajvar će imati bolji ukus, a vreme kuvanja će se upola smanjiti.

Ajvar
foto: Shutterstock

Agresivno i ne često mešanje

Strpljivim mešanjem ajvar postaje kremast, a da bi se još bolje mazao na hleb, za vas imamo odličan savet. Smesu oljuštenog, oceđenog i samlevenog povrća prvo stavite u lonac dok tečnost ne ispari, a zatim dodajte so, koja dodatno izvlači tečnost. Ulje sipajte na samom kraju, i to malo-pomalo. Dodajte ga polako da bi se smesa dobro povezala.

Ajvar
foto: Shutterstock

Ostavljanje semenki

Mnoge domaćice dodaju feferone, ali ako ne volite preljuto, očistite ih od semenki da vas ne bi iznenadila pikantnost proizvoda. Ljute paprike, naravno, možete i da izostavite. Seme treba očistiti i kod paprike i patlidžana.

Previše soli

So se dodaje postepeno, a pre svakog probanja smese malo ajvara treba ohladiti na tanjiriću. Proba li se vruć, biće bezukusniji.

Ajvar
foto: Letina kuhinja

Prljave ivice tegli

Da bi vaša zimnica trajala duže, tegle obavezno moraju biti sterilisane. A da biste bili bez brige da li će se ajvar pokvariti - pre zatvaranja poklopcem obrišite ivice svake tegle alkoholnim sirćetom.

Postepeno hlađenje

Tegle zatvorite sterilisanim originalnim poklopcima pa ih prebacite na pasterizaciju u rernu na 100 stepeni na sat do sat i po. Isključite rernu i ostavite da se u njoj ohlade. Nakon toga ajvar čuvajte na mračnom i hladnom mestu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs