navalite na ovo voće i povrće

Nutricionisti otkrivaju kojih 8 letnjih namirnica imaju najbolji učinak za zdravlje!

Stručnjaci savetuju da ove namirnice obavezno uvrstite u svoj jelovnik tokom letnjih dana

Fitnes & Nutricija
Autor:
Nutricionisti otkrivaju kojih 8 letnjih namirnica imaju najbolji učinak za zdravlje!
Foto: Shutterstock

Tokom leta se zbog velikih temperatura preporučuje unošenje dosta tečnosti u organizam i konzumiranje lakše hrane koja se lako vari.

"Tokom letnji dana je najvažnija hidratacija organizma, a najbolji izbor uvek je voda", kaže mag.nutricionizma Mirela Marić.

Ona je nabrojala listu voća i povrća koje treba konzumirati u letnjim danima.

"Jagode, maline, kupine i borovnice su bogate antioksidansima, štite kožu od štetnog uticaja sunca i sadrže vrlo malo kalorija", kaže nastavljajući kako bi u top pet namirnica odmah nakon bobičastog voća uvrstila paradajz.

"Paradajz je pun vrednih nutrijenata i fitokemikalija, te stoga imaju važno mesto u ishrani i dobra je prevencija bolesti srca i raka. Obiluje antioksidativnim svojstvima bogatim vitaminima C i A, te prehrambenim vlaknima. Zahvaljujući likopenu koji ne samo da podstiče proizvodnju kolagena, već se uspešno bori protiv malih bora".

Svemoćni paradajz: Leči celo telo i obogaćuje svako jelo!

foto: Profimedia

Dobar izvor proteina i vitamina B grupe su sardine koje sadrže i vitamin D, kalcijum, fosfor, selen, gvožđe, magnezijum i jod.

"Jedan su od najboljih izvora omega 3 masnih kiselina, te u kombinaciji s gore navedenim vitaminima i mineralima deluju protivupalno i značajno smanjuju rizik od nastanka bolesti kardiovaskularnog i živčanog sistema. Odlične su za osobe koje žele postići i zadržati zdravu telesnu težinu budući 100 grama sardine sadrži samo 98 kalorija, ističe Marić.

Ovsena maska: Spas za suvu, osetljivu i kožu sklonu pojavi ekcema!

foto: Profimedia

Na top listi nutricioniste četvrto mesto zauzimaju ovsene pahuljice.

"Ovas je jedna od najbogatijih žitarica koja je bogata vitaminima, mineralima, oligoelementima, brojnim antioksidansima , beta glukanom, vlaknima koja pomažu probavi , te usporavaju apsorpciju ugljenohidrata. Zbog topljivih vlakna u ovsenim pahuljicama duže imamo osećaj sitosti, a 100 grama ovasa sadrži samo oko 400 kalorija".

Da stomak radi kao sat: Uz pomoć ovih 6 saveta više nikad nećete imati problema sa probavom!

foto: Profimedia

Ona je izdvojila i maslinovo ulje zbog antioksidativnog delovanja i svojstava koji čuvaju ćelije i usporavaju starenje.

Jedite ih svaki dan: Ove dve namirnice pospešuju proizvodnju hormona sreće!

foto: Shutterstock

"Sastojci masline imaju i protivpalna svojstva, čime smanjuju rizik od raka. U maslinovom ulju prisutne su oleinska i linolenska kiselina, koje čiste krv i snižavaju krvni pritisak. Oleinska ili uljna kiselina podiže nivo dobrog holesterola, poznatog pod oznakom HDL. Korisno je za kožu, lako je probavljivo, pomaže kod dijabetesa i čira na želucu, te povoljno deluje na kosti, zglobove, kožu, jetra i creva".

Nutricionistica i dijetetičarka Olja Martinić ističe značaj lubenice, šljiva i smokvi.

"Lubenica obiluje vodom i nutrijentima otopljenima u istoj. Zamena je za slatkiše i rashlađuje tokom visokih temperatura. Bolji je izbor u odnosu na sokove a jestivi su slatki crveni delovi, no predlažem da ne bacate beli deo jer su u njemu pozamašne količine citrulina koje reaguje sa našim enzimima te nastaje aminokiselina arginin za koju znamo da povoljno deluje na kardiovaskularni sistem i jača cirkulaciju.

Šta sve lubenica radi ljudskom telu: Mnogo više od čistača bešike!

foto: Profimedia

Šljive koje preporučuje kao izvrstan međuobrok jer daju osećaj sitosti, a imaju diuretička svojstva, te pomažu u izlučivanju viška tečnosti. Deluju i kao probiotik.

Smokve su bogate vitaminima A, B, C i K, te mineralnim materijama, naročito magnezijem (100 grama smokava sadrži čak 17,5 g magnezijuma).

Tropski dani su tu: Ove namirnice će vas zaštititi od štetnog uticaja sunca!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs