RUČAK ZA DANAS: Najzdraviji posni obrok na svetu - pun vlakana i vitamina, topao i zasitan

Veoma je važno da se tokom posta hranite zdravo. Ipak, snaga na usta ulazi, a sa ovim ručkom ćete u organizam uneti sve neophodne nutrijente

Recepti
Autor:
RUČAK ZA DANAS: Najzdraviji posni obrok na svetu - pun vlakana i vitamina, topao i zasitan
Kako se kuva sočivo?, Foto: printscreen/youtube/ vege mark

Juče smo predlagali da napravite nikoljdansku krompir salatu, a danas za balansiranu ishranu za vreme posta spremite sočivo:

Potrebno:

  • 500 g zelenog sočiva
  • 3 šargarepe
  • 2 praziluka
  • 2 čena belog luka
  • 750 ml povrtnog temeljca
  • supena kašika maslinovog ulja
  • začini po izboru (so, biber, suvi začin, slatka začinska paprika)
    sočivo
    foto: printscreen/youtube/ vege mark

Priprema: U činiju sipajte 500 g zelenog sočiva i prelijte ga vodom tako da voda bude 5 cm preko sočiva. dok sočivo stoji u vodi, seckamo 3 šargarepe, 2 praziluka i beli luk. Kada sve to isečemo, ugrejemo ulje u šerpi u kojoj ćemo spremati jelo i onda ubacujemo praziluk i šargarepu da se dinstaju na srednjoj vatri nakon 2-3 minuta dodajemo začine po želji i sve to sjedinimo. Dodajemo povrtni temeljac u izdinstano povrće i na kraju dodajemo beli luk. Ostavljamo to još minut da se kuva i ubacujemo sočivo koje smo prethodno iscedili od vode u kojoj je stajalo. Sočivo kuvamo na srednjoj vatri nekih 30-45 min. Nakon toga je naše jelo gotovo i spremno za serviranje. Prijatno!

sočivo
foto: printscreen/youtube/ vege mark

* Sočivo je najsuperiornija mahunarka zbog bogatih izvora folata, kalijuma, gvožđa, cinka, magnezijuma. Zatim fosora, kalcijuma, kalijuma vitamine B1 i B9, prebiotika, proteina biljnog porekla. I brojnih drugih sastojaka.

Sočivo je odlična namirnica za sve pobornike zdravih stilova života. Posebno preporučena za trudnice, mame koje doje, decu u razvoju, dijabetičare.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs