Hleb

KUKURUZNI HLEB NA STARINSKI NAČIN: Recept po kojem su mesile naše bake - svež i nakon par dana

Domaći kukurizni hleb biće mekan kao duša i ostaje svež po nekoliko dana.

Recepti
Autor:
KUKURUZNI HLEB NA STARINSKI NAČIN: Recept po kojem su mesile naše bake - svež i nakon par dana
Recept za starinski kukuruzni hleb, Foto: shutterstock

Domaći hleb je uvek bolja varijanta od kupovnog jer tačno znate šta se u njega stavili, a ovaj od kukuruznog brašna posebno je zdrav. Spolja hrskav, a iznutra mekan, toliko se lako pravi da će uspeti i onima koji nemaju previše iskustva u mešenju.

A tek kada se kućom raširi miris sveže pečenog hleba, svi će se odmah okupiti oko stola. Pripremljen na ovaj način ostaje svež po nekoliko dana.

Sećam se svoje bake koja je uvek mesila nešto za nas unučiće, i dalje imam njenu svešcicu gde je beležila svaki recept koji je nasledila moja majka a sada i ja. Svi mi volimo miris pečenog hleba, još kada se servira vruć, obrok je uvek ukusniji.

Kukuruzni hleb
foto: shutterstock

SASTOJCI:

- 300 g kukuruznog brašna

- 500 g belog brašna

- 2 kesice suvog kvasca

- 400 ml vrele vode

- 10 g soli

- prstohvat šećera

PRIPREMA:

Kukuruzno brašno prelijte kipućom vodom i dobro promešajte. Ostavite poklopljeno dok se ne prohladi, a potom dodajte ostale sastojke i umesite testo. Pokrijte i pustite da se udvostruči. Nakon tog vremena ponovo ga premesite oblukujte u veknu ili pogaču, pa stavite u duboki kalup za pečenje ili vatrostalnu činiju. Zarežite malo na vrhu oštrim nožem, pa ubacite u rernu zagrejanu na 200 stepeni i pecite oko 40 minuta. Kada je gotov izvadite ga iz činije i ostavite na rešetki da se ohladi da se ne bi potpario.

Prijatno!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs