LEPLJIVI ČOKOLADNI KOLAČ SA PRELIVOM OD KARAMELE

Bivši kuvar kraljevske porodice otkriva omiljeni dezert Kejt Midlton: Sočan i savršen, pravo sa dvora! (RECEPT)

Bivši privatni kuvar britanske kraljevske porodice otkrio je recept za omiljeni desert vojvotkinje od Kembirdža

Recepti
11:54h Autor:
Bivši kuvar kraljevske porodice otkriva omiljeni dezert Kejt Midlton: Sočan i savršen, pravo sa dvora! (RECEPT)
Foto: Profimedia/shutterstock

Kejt Midlton (39) vodi računa i oshrani i ne jede mnogo slatkiša, ali postoji jedan desert kojem vojvotkinja od Kembridža ne može da odoli nakon večere.

U pitanju je tradicionalna britanska poslastica "Lepljivi puding od karamele" , ali treba istaći da ta reč u Engleskoj ne znači isto kao i kod nas. Naime, reč je o čokoladnom kolaču, koji se pravi sa urmama, a preko njega ide bogat preliv od karamele.

Sastojci:

  • 6 urmi bez koštica isečenih na osam delova
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1/2 ključale vode
  • 60 gr putera

  • 170 gr šećera
  • 225 gr crne čokolade
  • 1 jaje
  • 230 gr brašna

  • 1 kašičica ekstrakta vanile

Kakva je Kejt Midlton u privatnom životu: Žena koja stvarno živi ono što javno govori!

Lepljivi karamel puding
foto: Shutterstock

Priprema:

  • Pripremite sos dodavanjem šećera, putera i slatke pavlake.
  • Kuvajte na srednjoj temperaturi, neprekidno mešajući dok se sve ne sjedini i šećer karamelizuje.
  • Podelite preliv na dva dela, pa jedan deo sipajte na dno posude u kojoj ćete peći kolač i ostavite da se ohladi.
  • Za kolač, prelijte iseckane urme vrelom vodom, dodajte sodu bikarbonu, dobro promešajte i ostavite da odstoji dok se ne ohladi. Ovaj korak možete da odradite i dan unapred.
  • U odvojenoj posudi mikserom umutite šećer i puter, pa dodajte jaje i vanilu i izmiksajte još malo.
  • Pomešajte brašno sa praškom za pecivo, pa to dodajte u umućenu smesu i sve pomešajte.
  • Dodajte i mešavinu sa urmama, pa dobijeno testo razlijte u posudu za pečenje.
  • Prekrijte pleh papirom za pečenje ili folijom.
  • Pecite na 180 stepeni oko 30 minuta, ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista.

Domaći džem od limuna: Lepši slatki namaz nikad niste probali! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs