probajte

Najukusnije pecivo dolazi iz Skandinavije: Napravite rolnice sa cimetom! (RECEPT)

Postoje ti neki ukusi i mirisi koji nas asociraju na određeno doba u godini. Zimu, a pogotovo praznično vreme, tako povezujemo s mirisom božićnih začina od kojih je najzastupljeniji i najprepoznatljiviji cimet.

Recepti
Autor:
Najukusnije pecivo dolazi iz Skandinavije: Napravite rolnice sa cimetom! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Miris cimeta uvek nam je prva asocijacija na topao dom i prijatnu atmosferu. Bilo da ga dodajemo kolačima, omiljenom napitku ili mešamo u DIY maske za lice i telo, cimet je nezaobilan sastojak koji svemu daje ono nešto. Osim što je aromatičan i što u nama izaziva samo najlepše emocije, on je izuzetno zdrava namirnica. Pomaže nam i u opuštanju i jača imunitet.

Ali, vratimo se mi cimetu kao omiljenom začinu za kolače. Možda najpoznatija poslastica s cimetom bez koje nam je zima nezamisliva su sočne cimet rolice. Peciva, pužići odnosno rolnice s cimetom možete kupiti cele godine, ali njihov miris i ukus je ipak nekako rezervisan za zimsko doba.

Cimet rolice omiljena su poslastica u Skandinaviji pa se tako u Švedskoj zovu kanelbulle, a u Finskoj korvapuusti. I Amerikanci su osmislili svoju varijantu, ali ona se razlikuje po šećernoj glazuri, dok su švedske i finske rolice posute krupnim šećerom.

Mekano testo, ukus cimeta i šećera savršeno prija uz šolju omiljenog toplog napitka – kafe ujutro ali i toplog čaja popodne.

Sastojci:

(za oko 15 cimet rolica)

Za testo:

  • 400 g brašna
  • 40 g šećera
  • 70 g putera
  • prstohvat soli
  • 250 ml mleka
  • 25 g svežeg kvasca

Za punjenje:

  • 70 g putera
  • 50 g šećera
  • 2 kašike cimeta
  • + 1 jaje za premazivanje i šećer za posipanje

Priprema:

Pomešajte puter, šećer i so u jednoj činiji. U lončiću zagrejte mleko da bude mlako i pomešajte ga s izlomljenim kvascem. Kad se u potpunosti otopi, ulijte ga u činiju s puterom i na kraju umesite s brašnom. Prekrijte krpom i stavite na toplo mesto da se testo diže barem pola sata.

Kad se testo udvostruči, izvadite ga na pobrašnjenu površinu i razvaljajte u kvadrat. Premažite mešavinom putera, šećera i cimeta pa zarolajte. Isecite rolnice, složite na papir za pečenje i još jednom prekrijte krpom da se dižu oko pola sata.

Zagrejte rernu na 220 stepeni umutite jaje. Kad su rolnice“narasle”, premažite jajetom i posipajte šećerom. Pecite 10-tak minuta dok ne postanu zlatno-smeđe i servirajte toplo.

Prijatno!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs