Kesten pire sa šlagom bez sumnje je jedan od omiljenih jesenjih slatkiša. Kremaste arome s malo ruma i finim šlagom definitivno nose sve ono što jedan recept mora da ima, a još kada bi se u sve stavili malo čokolade?
Sastojci i priprema kesten pirea:
- 1 kg kestena
- 500 ml punomasnog mleka
- 2 vanilin šećera
- 20 g šećera
- 25 ml ruma
Skuvajte kesten u vodi i ogulite ih. Usitnite ih u pire pa ih u jednoj činiji kuvajte s mlekom, šećerom i rumom. Kada postignete odgovarajuću gustinu, ubacite u blender da dobijete lagani pire.
Sastojci i priprema čokoladnog sosa:
- 150 ml vode
- 40 g kakaa u prahu
- 70 g tamne čokolade, 70%
Zagrejte vodu i ubacite kakao pa dobro promešajte. Ugasite vatru i ubacite čokoladu konstantno mešajući dok se ne otopi. Kad je gotovo, sačekajte par minuta pa ulijte u posudice i stavite u frižider da se hladi.
Šlag:
- 500 ml pavlake za šlag
- Umutite pavlaku u šlag i stavite sa strane.
Priprema:
Kad se čokoladni sos ohladio, na njega dodajte malo šlaga, zatim kesten pire i sve završite s još malo šlaga.
Prijatno!