Miris cimeta uvek nam je prva asocijacija na topao dom i prijatnu atmosferu. Bilo da ga dodajemo kolačima, omiljenom napitku ili mešamo u DIY maske za lice i telo, cimet je nezaobilan sastojak koji svemu daje ono nešto. Osim što je aromatičan i što u nama izaziva samo najlepše emocije, on je izuzetno zdrava namirnica. Pomaže nam i u opuštanju i jača imunitet.
Ali, vratimo se mi cimetu kao omiljenom začinu za kolače. Možda najpoznatija poslastica s cimetom bez koje nam je zima nezamisliva su sočne cimet rolice. Peciva, pužići odnosno rolnice s cimetom možete kupiti cele godine, ali njihov miris i ukus je ipak nekako rezervisan za zimsko doba.
Cimet rolice omiljena su poslastica u Skandinaviji pa se tako u Švedskoj zovu kanelbulle, a u Finskoj korvapuusti. I Amerikanci su osmislili svoju varijantu, ali ona se razlikuje po šećernoj glazuri, dok su švedske i finske rolice posute krupnim šećerom.
Mekano testo, ukus cimeta i šećera savršeno prija uz šolju omiljenog toplog napitka – kafe ujutro ali i toplog čaja popodne.
Sastojci:
(za oko 15 cimet rolica)
Za testo:
- 400 g brašna
- 40 g šećera
- 70 g putera
- prstohvat soli
- 250 ml mleka
- 25 g svežeg kvasca
Za punjenje:
- 70 g putera
- 50 g šećera
- 2 kašike cimeta
- + 1 jaje za premazivanje i šećer za posipanje
Priprema:
Pomešajte puter, šećer i so u jednoj činiji. U lončiću zagrejte mleko da bude mlako i pomešajte ga s izlomljenim kvascem. Kad se u potpunosti otopi, ulijte ga u činiju s puterom i na kraju umesite s brašnom. Prekrijte krpom i stavite na toplo mesto da se testo diže barem pola sata.
Kad se testo udvostruči, izvadite ga na pobrašnjenu površinu i razvaljajte u kvadrat. Premažite mešavinom putera, šećera i cimeta pa zarolajte. Isecite rolnice, složite na papir za pečenje i još jednom prekrijte krpom da se dižu oko pola sata.
Zagrejte rernu na 220 stepeni umutite jaje. Kad su rolnice“narasle”, premažite jajetom i posipajte šećerom. Pecite 10-tak minuta dok ne postanu zlatno-smeđe i servirajte toplo.
Prijatno!