Brauni je kolač, čiji su ukus i tekstura izuzetno bogati kakaom, nastao je krajem 19. veka u Čikagu, a danas je među omiljenim poslasticama širom sveta. Varijantu ovog kremastog i mekanog kolača osmislio je i poznati kuvar Džejmi Oliver. Njegov jednostavan recept za čokoladni brauni naći će se na listi vaših omiljenih, čim ga budete probali.
Sastojci:
- 200 g crne čokolade
- 250 g maslaca
- 75 g suvih šljiva
- 50 g naseckanih orašastih plodova po želji
- 80 g kakaa u prahu
- 65 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 4 jaja
- 350 g šećera
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. Kalup za pečenje obložite pek papirom.
Čokoladu izrendajte u posudu i dodajte maslac, pa sve zajedno otopite na pari. U otopljenu čokoladu dodajte suve šljive, ili drugo voće po izboru i iseckane orašaste plodove. U drugoj posudi izmešajte brašno, kakao, prašak za pecivo i šećer, a zatim suve sastojke dodajte u čokoladnu smesu i dobro izmešajte.Umutite jaja pa i njih dodajte smesi. Smesu ulijte u kalup i pecite 25 minuta. Kada se kolač ohladi poslužite ga sa kuglom sladoleda od vanile.