očaravajuća

Grešnica torta: Bogata poslastica od jagoda i čokolade ostaviće vas bez daha! (RECEPT)

Ovaj recept podseća na kup od sladoleda sa aromom jagode

Recepti
21:39h Autor:
Grešnica torta: Bogata poslastica od jagoda i čokolade ostaviće vas bez daha! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Sastojci za čokoladni biskvit:

  • 4 jaja
  • 200 grama šećera
  • 70 grama maslaca
  • 70 grama čokolade
  • 60 ml mleka
  • 60 ml vrele vode
  • 1 kašičica arome vanile
  • 200 grama oštrog brašna
  • 40 grama gorkog kakaa
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • prstohvat sode bikarbone i soli

Za sirup za natapanje biskvita:

  • 150 ml mleka
  • 150 ml krem likera

Za fil od jagoda s maslacem:

  • 700 ml pirea od jagoda
  • 70 g skrobnog brašna
  • 100 grama šećera
  • 1 kašičica arome vanile
  • 70 grama maslaca

Torta sa jagodama dostojna svake praznične trpeze: Kremasta poslastica koja se topi u ustima! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Za krem od kokosa i vanile:

  • 500 ml kokosovog mleka
  • 100 ml pinja kolada krem likera
  • 4 kom žumanca
  • 90 grama skrobnog brašna
  • 100 grama šećera
  • 1 šlag od vanile + 100 ml mleka

Priprema:

  • Prvo se kuva krem, tako što razmutite skrobno brašno sa šećerom u krem likeru, te dodajte penasto umućena žumanca.
  • Ugrejte kokosovo mleko (litar vode i 250g kokosovog brašna daje 900ml predivnog gustog mleka) i zakuvajte gust krem
  • Prebacite u posudu za hlađenje, prekrijte površinu krema prozirnom folijom.
  • Dok se krem hladi, muti se biskvit: žumanca umutite penasto sa šećerom, umešajte istopljeni maslac sa čokoladom, dodajte mleko i vrelu vodu.
  • Umešajte preostale sastojke i sneg od belanaca.
  • Lim za tortu (24cm) obložiti papirom za pečenje, naliti smesu.
  • Pecite na 175 Celzijusa, napraviti test čačkalicom.
  • Ohlađeni biskvit presecite na 3 jednake kore (odsecite gornji tvrdi deo).
  • Na laganoj vatri ugrejte pire od jagoda (u manjem delu razmutite skrobno brašno sa šećerom i vanilom), zakuvajte krem i umešajte maslac.
  • Donji deo biskvita stavite na pleh, postavite obruč, natopite ga mešavinom mleka i likerom, te premažite toplim filom od jagoda.
  • Stavite u zamrzivač na kratko da se stegne, premažite kremom od kokosa i vanile u koju ste umutili šlag krem pripremljen sa 100ml mleka (ne više kako piše na kesici).
  • Poklopite drugim biskvitom, nafilujte do kraja, pa ukrasite po želji.

Dodatno:

Rashlađenu tortu možete preliti glazurom – 100 grama čokolade + 4 kašike ulja.

Zagladite tortu špatulicom i okolo zalepite klasičan čokoladni obruč – čista rastopljena čokolada premazana po lenti papira za pečenje.

Gore ukrasite čokoladnom šlag kremom, čoko mrvicama i jagodama u čokoladi.

Torta od jagoda sa piškotama: Desert koji će vas zadiviti sočnom i kremastom teksturom! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs