U pitanju je poslastica koje srpske domaćice rado spremaju zbog jednostavne pripreme i sjajnog užitka:
Sastojci za kolač:
- 2 litara mleka
- 3 decilitara griza
- 1 puding od vanilije
- 50 grama smeđeg šećera
- 70 grama običnog šećera
- 2 vanilin šećera
- 1 žumanac
- 300 grama maslaca
- 0,5 grama šlaga
- 400 grama petit keksa
- 1 jaje
Priprema: Za podlogu izmrviti keks i dodati 150 g maslaca, 50 g smeđeg šećera i jedno jaje. Sve sastojke dobro izmešati i napraviti podlogu za kolač.
Uključiti rernu na 200 stepeni i ostaviti da se peče 5 minuta.
U posudu za kuvanje sipati mleko, a jedan deo ostaviti za puding. Pre nego što mleko provri, sipati razmućeni puding, 2 vanilin šećera, 3 dcl griza i 70 g šećera. Neprestano mešati. Kad počne da vri, kuvati još 2 minuta i ostaviti da se hladi.
Kad se napola ohladi, dodati 1 žumanac i 150 g maslaca. Dobro izmešati i izliti na podlogu od keksa. Kad se kolač ohladi, ukrasiti ga šlagom.