ŽUTI KOLAČ SA DŽEMOM: Bio je omiljeni vikend-kolač u Jugoslaviji, pravio se svakog vikenda, bez izuzetka

Lepota ovih kolača je što nam oni bude lepa sećanja na detinjstvo

Recepti
08:48h Autor:
ŽUTI KOLAČ SA DŽEMOM: Bio je omiljeni vikend-kolač u Jugoslaviji, pravio se svakog vikenda, bez izuzetka
Žuti kolač sa džemom i orasima, Foto: Printscreen/youtube

Starinski recept za kolač koji su spremale naše bake i majke:

Sastojci:

  • 5 jaja
  • 10 kašika šećera
  • 10 kašika mleka
  • 10 kašika ulja
  • 10 kašika brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanil šećer

Fil

  • 600-700gr. bilo kojeg džema
  • 2-3 kašika mlevenih oraha

Za posipanje: 50gr. šećera u prahu

Priprema: Umutiti jaja penasto pa im dodati šečer, mleko i ulje. Kada umutite smesu, dodajte prosejano brašno, a potom i prašak za pecivo i vanilin šećer. Sve izmešajte pa polovinu izlijte u pleh. Pecite na 200 stepeni Celzijusa oko 10 minuta. Preko sipajte izmešan džem i mlevene orahe, pa potom i ostatak testa.

Pecite još 15 minuta na smanjenoj temperaturi, oko 170 stepena Celzijusa. Kada se kolač ispeče, pospite ga prah šećerom i ostavite da se ohladi. Isecite i poslužite uz domaću kafu ili čaj.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs