Starinski recept za kolač koji su spremale naše bake i majke:
Sastojci:
- 5 jaja
- 10 kašika šećera
- 10 kašika mleka
- 10 kašika ulja
- 10 kašika brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanil šećer
Fil
- 600-700gr. bilo kojeg džema
- 2-3 kašika mlevenih oraha
Za posipanje: 50gr. šećera u prahu
Priprema: Umutiti jaja penasto pa im dodati šečer, mleko i ulje. Kada umutite smesu, dodajte prosejano brašno, a potom i prašak za pecivo i vanilin šećer. Sve izmešajte pa polovinu izlijte u pleh. Pecite na 200 stepeni Celzijusa oko 10 minuta. Preko sipajte izmešan džem i mlevene orahe, pa potom i ostatak testa.
Pecite još 15 minuta na smanjenoj temperaturi, oko 170 stepena Celzijusa. Kada se kolač ispeče, pospite ga prah šećerom i ostavite da se ohladi. Isecite i poslužite uz domaću kafu ili čaj.