Pored tradicionalnih kolača kao što su šampita ili urmašice, Srbi obožavaju i kremaste slatkiše koji se pripremaju od već dostupnih namirnica:
Sastojci za biskvit:
- 5 jaja
- 200gr. šećera
- 200gr. oštrog brašna
- 1 kašika voda
- 2 kašike kakaa
Preliv za biskvit:
- 150ml. mleka
- 1 vanilin šećer
Fil krem:
- 1/2l. mleka
- 200gr. šećera
- 2 vanil šećera
- 5 kašike brašna
- 250gr. putera ili margarina
Šam:
- 5 belanaca
- 200gr. šećera
- Sok od 1/2 limuna
- Malo vode - 2 do 3 kašike
Priprema: Umutiti penasto 5 belanaca i dodajte 200 grama šećera i mutite. Potom dodajte 5 žumanaca, a zatim dodajte jednu kašiku vode, oštro brašno i 2 kašike kakaa. Lagano promešajte a zatim pecite u zagrejanoj rerni oko 25 minuta na 180 stepeni Celzijusa.
Kada se ispeče i prohladi, biskvit okrenite u pospite sa prelivom od mleka i vanil šećera. Ostavite biskvit da lepo upije mleko.
Fil pravite tako što umutite žumanca, šećer i vanil šećer. Dodajte mleko i mutite, a onda dodajte 5 kašika mekog brašna. Stavite sve na ringlu da se zagreje i zgusne kao puding. U prohlađen fil dodajte puter ili margarin.
Napravite šam od belanaca, šećera, soka od pola limuna i malo vode.
Složite kolač tako što ćete na biskvit da dodate žuti fil, a onda i šam.