ČEŠKI KOLAČ KOJI OSTAVLJA BEZ DAHA: Kremast, sočan i neverovatno jeftin za pripremu

Ovaj kremasti češki kolač je uvek dobrodošao na trpezama širom Srbije

Recepti
Autor:
ČEŠKI KOLAČ KOJI OSTAVLJA BEZ DAHA: Kremast, sočan i neverovatno jeftin za pripremu
Kako se sprema stari češki kolač?, Foto: Printscreen/youtube/kuhinja valentina mašković

Pored tradicionalnih kolača kao što su šampita ili urmašice, Srbi obožavaju i kremaste slatkiše koji se pripremaju od već dostupnih namirnica:

Sastojci za biskvit:

  • 5 jaja
  • 200gr. šećera
  • 200gr. oštrog brašna
  • 1 kašika voda
  • 2 kašike kakaa

Preliv za biskvit:

  • 150ml. mleka
  • 1 vanilin šećer

Fil krem:

  • 1/2l. mleka
  • 200gr. šećera
  • 2 vanil šećera
  • 5 kašike brašna
  • 250gr. putera ili margarina

Šam:

  • 5 belanaca
  • 200gr. šećera
  • Sok od 1/2 limuna
  • Malo vode - 2 do 3 kašike
    Češki kolač
    foto: Printscreen/youtube/kuhinja valentina mašković

Priprema: Umutiti penasto 5 belanaca i dodajte 200 grama šećera i mutite. Potom dodajte 5 žumanaca, a zatim dodajte jednu kašiku vode, oštro brašno i 2 kašike kakaa. Lagano promešajte a zatim pecite u zagrejanoj rerni oko 25 minuta na 180 stepeni Celzijusa.

Kada se ispeče i prohladi, biskvit okrenite u pospite sa prelivom od mleka i vanil šećera. Ostavite biskvit da lepo upije mleko.

Fil pravite tako što umutite žumanca, šećer i vanil šećer. Dodajte mleko i mutite, a onda dodajte 5 kašika mekog brašna. Stavite sve na ringlu da se zagreje i zgusne kao puding. U prohlađen fil dodajte puter ili margarin.

Napravite šam od belanaca, šećera, soka od pola limuna i malo vode.

Složite kolač tako što ćete na biskvit da dodate žuti fil, a onda i šam.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs