Proveren recept za svetosavski slavski kolač dolazi nam od vrhunskog kuvara Raše Vlačića, koji na Kurir Televiziji vodi kulinarsko takmičenje "Majke i snajke".
Sastojci:
- 1 kg mekog brašna tip 400
- 2 jaja
- 1 šolja mleka (200ml)
- 1 šolja vode (200ml)
- 1 šolja ulja (200ml)
- 20g sirovog kvasca
- Kašičica šećera
- Kašičica soli
Sastojci za premazivanje testa i ukrase:
- 1 jaje
- 0,5 kg mekog brašna tip 400
- Voda po potrebi
Priprema: Sa strane potopiti sirovi kvasac u pola šoljice mlake vode i posuti 1 kašičićom šecera. U činiju za mešanje sjediniti 1kg brašna, kašiku soli i punu kašiku šećera (malo više šećera nego soli). Jednu šolju ulja, jedno celo jaje, jedno žumance, 500ml mlakog mleka razblaženog sa 200ml mlake vode. U masu dodati i spreman kvasac. Umesiti masu u srednje tvrdo testo. Ostaviti testo da naraste. Dva puta testo premestiti.
Za prirpemu testa za šare, sjediniti 0,5kg brašna i malo vode, tako da testo bude tvrdo. Izraditi šare po želji.
Testo za kolač premestiti u pleh obložen papirom za pečenje. Premazati testo razmućenim jajetom. Na podmezano testo naređati šare. Speman Kolač ubaciti u rernu. Prvih pola sata ne otvarajte rernu, a kolač ukupno pecite 45 minuta, do sat vremena.
Sveti Sava je velika školska slava, ali postoje domaćini u Srbiji koji ovog svetitelja slave i kao porodičnu slavu, stoga vam donosimo recept za svetosavski slavski kolač