Italijani spremaju najukusniju palentu i najčešće je koriste kao osnovu uz koju jedu grilovano povrće ili neko bareno meso. Na vama je da napravite izbor:
Sastojci:
- 250 g palente
- 1 l vode
- 1/2 kašičice soli
Priprema: Sipajte vodu u šerpu i posolite. Kada se dobro zagreje (ali ne sme da ključa), dodajte palentu. Mešajte sve vreme dok dodajete i nakon toga kako bi lepo sjedinili sastojke. Kada smesa postane gusta i voda ispari, spremna je. Sipajte smesu u nauljeni kalup za hleb, pa pokrijte providnom folijom i sačekajte da se ohladi na sobnoj temepraturi. Zatim je prebacite u frižider i ostavite da se dobro stegne. Isecite po želji, pa pržite u dobro zagrejanom ulju.
Ovako spremljenu palentu možete da koristite kao večeru, a uz nju možete poslužiti po želji ili kefir i sir ili grilovano povrće. Na taj način ćete dobiti niskokalorični obrok koji će vas brzo zasititi.