KAKO NAPRAVITI UKRASE ZA SLAVSKI HLEB? Ovaj način uspeva čak i početnicima i veoma je jednostavan

Mnoge domaćice imaju određene poteškoće pri pravljenju ukrasa za slavski hleb, međutim, postoje određene cake.

Recepti
Autor:
KAKO NAPRAVITI UKRASE ZA SLAVSKI HLEB? Ovaj način uspeva čak i početnicima i veoma je jednostavan
Foto: Printscreen Youtube/ Aurora Recepti

Pomešati so i brašno, a zatim postepeno dolivajte vodu i umesite tvrdo i elastično testo. Mesite rukom dok ne postane kompaktno. Oblikujte ukrase. Razvaljajte do željne debljine.

Ptice: Komadić testa između dlanova ili na radnoj površini oblikijte valjak/kobasicu debljine 7 -9 mm a dužine 10 cm - 15 cm. Dužina je bitna da lakše napravite pticu (zavežete u čvor a višak odsečete). Jedan kraj valjka gde će biti glava malo podavijte (da bude deblji), vežite kao u čvor (ako je poterbno malo povući gde ce biti rep), doljni deo spljostite i nozem nareckajte (isarajte), gornji deo gde je glava izvucite kljun i po zelji makazama kljun vrlo malo zasecite, po zelji utisnite oči.

Klas zita: Napravite valjak željne debljine i dužine. Rastanjite dršku a gornji kraj samo malo pritisnite i sa oštrim makazama seći odozgo, prvo sredinu, pa sa jedne i sa druge strane.

Slavski kolač
foto: Shutterstock

Grožđe: Izvaljati testo u valjak. Narezati na jednake komadiće. Valjati da se dobiju kuglice nejednake velicine. zalepiti malo navlazene kuglice na komad izduzenog testa. Postaviti komadic testa za petiljku. Postaviti list. List izrezati modlom ili nozom. Utisnuti tupom stranom noza.

Ruža: Oblikovati latice tako da se testo malo zgnječi između prstiju. Uviti jednu laticu da se dobije sredina. Složiti ružu.

Bure: Oblikujte deblji valjak dužine oko 2 - 3 cm, a širine 2 cm, zatim tupom stranom tankog noža udubite uzdužne linije da se dobiju daske, napravite dve male trakice za obruč i malu kuglicu za dzep na buretu.

Knjiga: Testo rastanjiti. Isecite dva do tri pravougaonika iste veličine, a zatim ih izbockajte čačkalicom kao da je ispisano. Po sredini vodom zalepite. Čackalicom utisnite sredinu da listovi ostanu razdvojeni. Odvojite ih čačkalicom i malo svaki list izviti na krajevima da bi se dobio izgled prave knjige.

Slavski pecet: Tanko razviti testo. Drvenim izrezbarenim pecetom utisnite u testo. Pecet se stavlja prvi na sredinu slavskog kolača sa četiri starne i preko ostali ukrasi.

(Stil/ Coolinarka)

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs