neodoljivo!

TRADICIONALNI JELOVNIK ZA ĐURĐEVDAN KOJI ĆE GOSTE OBORITI S NOGU: Ne zna se šta je ukusnije, vaša trpeza će biti PRELEPA

Veliki broj vernika u subotu, 6. maja, proslaviće krsnu slavu Đurđevdan.

Recepti
Autor:
TRADICIONALNI JELOVNIK ZA ĐURĐEVDAN KOJI ĆE GOSTE OBORITI S NOGU: Ne zna se šta je ukusnije, vaša trpeza će biti PRELEPA
Tradicionalna jela za Đurđevdan, Foto: Shutterstock

Đurđevdan je slava koju obeležava veliki broj Srba, a kako je prošao post, priprema se mrsna trpeza. Domaćicama, uvek kada pripremaju svečani ručak, dobro dođe neka nova ideja, zato smo za vas izdvojili tradicionalna jela bez kojih ni jedan praznik ne može da prođe!

Slavski kolač se pravi od čistog pšeničnog brašna, u koji se dodaje malo bogojavljenske i vodice osvećene pred slavu.

Slavski kolač

Potrebno je:

  • 400 ml svežeg mleka
  • 1 kocka (42 g) kvasca
  • 3 kašike šećera
  • 1 kašika soli
  • 2 jaja + belance od trećeg
  • 1 kašičica sirćeta
  • 3 kašike ulja
  • oko 1 kg brašna, može i više
  • maslac - za premazivanje
  • susam
Slavski kolač
foto: Privatna Arhiva

Priprema:

Prvo aktivirajte kvasac, pa zatim umutite jaja sa preostalim mlekom i dodajte prosejanom brašnu. Zamesite srednje tvrde testo, pa ostavite da naraste. Testo podelite na 5 lopti i svaku razvijte u koru u obliku kruga. Ređajte jednu na drugu, tako što svaku mažete maslacem, osim poslednje. Isecite ih na 8 dela osim sredine.

Jednu od kora isecite na 3 trake i napravite pletenicu, drugu koru isecite po sredini, pa krajeve okrenite ka njoj i savijte nadole. Ostavite pogaču da naraste, pa je premažite žumancetom, mlekom i uljem. Pecite na 160 stepeni oko 40 minuta.

Slavsko žito

Sastojci:

  • 300 g pšenice belice
  • 300 g mlevenih oraha
  • 250 g šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • muskatni oraščić
  • cimet na vrh noža
žito, Slavski Kolač, Slava, Slavska Trpeza, Slavsko žito
foto: Shutterstock

Priprema:

Pšenicu dobro očistite od nečistoće i isperite pod mlazom vode. Stavite je u veći sud, jer bubri prilikom kuvanja, pa je ostavite da provri. Kad provri, pustite da kuva par minuta, prospite vodu, a žito ostavite u cediljki. Nalijte novu, hladnu vodu i ponovite postupak. Ostavite da opet provri, bacite vodu, nalijte opet čistu hladnu vodu i ostavite ponovo da provri. To radite četiri puta, da bi se voda izbistrila. U toku kuvanja, neka zrna žita će se već raspuknuti, otvarati se i to je dobro tako i treba. Kad četvrti put voda provri, sklonite šerpu sa ringle, stavite je na hladno mesto, poklopite i zamotajte u neku toplu, vunenu tkaninu. Ostavite par sati da miruje i žito će biti kuvano, a većina zrna raspuknuta i prohlađena. Žito procedite, ali sačuvajte dva decilitra tečnosti.

Sameljite ga na mašini za meso ili u blenderu. U većoj šerpi izmešajte žito, mlevene orahe i šećer. Dodajte vanilu, na vrh noža cimeta i muskatnog oraščića po ukusu.

Osim suhomesnatih proizvoda, predlažemo vam da predjelo upotpunite nezaobilaznim salatama, pitom i slanom tortom.

Ruska salata

Potrebno je:

  • 2-3 kuvana jaja
  • 1 krompir
  • 1 veća šargarepa
  • 3-4 kisela krastavčića
  • 100 gr graška
  • 1 crvena kisela paprika
  • 1 šolja od 100 ml majoneza
  • 1 kašika senfa
  • 1 kašika sirćeta iz kiselih krastavčića
  • 100 gr suvog vrata ili belog mesa piletina
  • soli
Ruska Salata
foto: Shutterstock

Priprema:

Skuvati krompir, grašak, šargarepu .. Kad se ohladi iseckati na sitne kockice. U činiju staviti kuvano povrće, kuvana seckana jaja, kuvan krompir, dodati seckanu papriku i krastavčice, kao i seckani suvi vrat. Dodati majonez, senf, soli kašiku sirćeta. Sve dobro izjednačiti i ostaviti u frižider da se ohladi.

Mimoza salata

Sastojci:

  • 300 g makarona
  • 3 krompira
  • 200 g šunke
  • 200 g kačkavalja
  • 3 jaja
  • 200 g majoneza
  • 200 g kisele pavlake
Mimoza, Mimoza salata
foto: Profimedia

Sve deliti na tri dela. Na dno činije poređati trećinu makarona koje ste prethodno posolili po ukusu. Preko toga izrendati obaren i začinjen krompir i trećinu rendane šunke. Poređati kolutove barenih jaja, pa preko staviti sloj majoneza, zatim pavlaku i kačkavalj. Ponovite još dva puta, završite kačkavaljem i ukrasite rendanim jajima. Pre služenja dobro ohladite.

Pita sa sirom:

Potrebno:

  • 500 gr tankih kora
  • 30 gr kvasca
  • 250 ml mleka
  • 6 kašika brašna
  • 100 ml ulja
  • 200 gr sira
  • 200 gr kiselog mleka
pita sa sirom
foto: Shutterstock

Priprema:

Sir izdrobiti, dodati kiselo mleko. Kvasac potopiti u mleku, pa dodati ulje i brašno i sve dobro izjednačiti. Raširiti jednu koru na sto pa do nje dodati još jednu. Kore četkicom namazati sa mlekom, brašnom i kvascem, a izmrvljen sir poređati na dno kora. Malo saviti stranice pa uviti u tanku rolnicu. Malo je premazati uljem i uviti u krug. Pleh podmazati uljem i staviti našu uvijaču u pleh. Tako uraditi do utroška materijala. Ako ostane još kašikom dodati odozgo na rolnice tj. naš burek. Rernu uključite na 200 stepeni C i pecite oko 40 min.

Brza slana torta od tost hleba

Sastojci:

  • 1 tost hleb
  • 3 čaše pavlake
  • 300 g majoneza
  • 150 g šunke
  • 1,5 kašika kečapa
  • 8 kiselih krastavčića
  • 3 kuvana jaja
  • 100 g kačkavalja
Slana torta, Predjelo
foto: Shutterstock

Priprema:

Napravite prvi fil - pomešajte 100 g majoneza, 1 pavlaku, iseckanu šunku i kečap. Zatim pravite drugi fil: 100 g majoneza i jedna pavlaka pomeša se sa 3 iseckana kisela krastavčića. Treći fil pravi se tako što se pomeša preostala pavlaka i majonez sa rendanim kuvanim jajima i 5 seckanih krastavčića.

Poređati jedan sloj tost hleba (6 parčića) na tacnu da se dobije "kora", pa premazati prvim filom. Zatim preko poređati opet tost hleb, pa drugi fil, pa preostali tost hleb i treći fil. Odozgo posuti sitno rendanim kačkavaljem.

Domaća supa sa knedlama

Sastojci:

  • pola pileta
  • 1 šargarepa
  • peršun
  • paškanat
  • 1 manji krompir
  • 1 manji prepečen luk
  • nekoliko zrna bibera
  • so
  • suvi začin

Za knedle: griz, mast ili ulje, jaja.

Knedle, Supa, Supa sa knedlama
foto: Profimedia

Priprema:

Jednu opranu i očišćenu šargarepu izrendati i propržiti na malo ulja, dodati iseckan paškanat, krompir, prepečen luk, biber i meso. Naliti vodom i kuvati dok se ne skuva meso. Rešetkom povaditi meso i krompir, pa meso odvojiti od kostiju i vratiti u šerpu. Dodati so i malo začina.

U tanjir staviti na vrh kašičice masti (može i ulja), dodati 1 jaje i dobro izjednačiti, pa dodati 5-6 kašika griza i na vrh noža praška za pecivo. Izmešati, pa kašičicom vaditi knedle i spuštati u supu. Kuvati još 2-3 minuta.

Sarma Steve Karapandže

Sastojci:

  • 100 g pirinča
  • 1 glavica luka
  • 2 čena belog luka
  • 1-2 kašike sitno seckane slanine
  • 1 glavica kiselog kupusa oko 1 kg
  • 500 g mlevenog mešanog mesa najbolje od vrata (junetina i svinjetina)
  • 2 kašike sitno seckanog peršunovog lista
  • 1 jaje
  • malo soli i bibera
  • 1 kašika suvog začina
  • malo ljute mlevene paprike
  • 1 lovorov list
  • suva rebrica ili kobasice
  • 1 kašik slatke mlevene paprike
  • 2 kašika koncentrata paradajza

Za zapršku:

  • malo ulja
  • 1 veća glavica luka
  • 1 čen belog luka
  • 1 kašičica crvene slatke paprike
Sarma
foto: Shutterstock

Priprema:

Skuvajte pirinač do pola, a za to vreme na malo ulja prodinstajte luk, kada porumeni luk, dodajte mu iseckan beli luk, a ako želite i malo slanine isečene na kockice.

Mesu koje ste stavili u duboku posudu dodajte peršun, kuvan pirinač, jaje, so i biber, pa suvi začin i malo ljute paprike, a kada ste u to ubacili dinstani luk smesu dobro sjedinite. Nakon toga pripremite kiseli kupus, odvojite listove, odstranite tvrde delove i dobro properite, a deo nasecite na tanke rezance.

Listove kupusa punite sa pašikom i po nadeva i uvijajte. Proces ponavljajte dok ne potrošite meso. Zatim u lonac u kojem ćete kuvati sarmu, ubacite pola sečenog kupusa i na njega složite sarme koje je potrebno gusto slagati. Na vrh sarmi ubacite lovorov list, rebarca ili neko suvo meso, pokrijte sve ostatkom isečenog kupusa, dodajte i malo mlevene paprike te koncentrat paradajza pa zatim zalijte vodom da sve pokrije.

Kuvajte dva do tri sata povremeno dosipajući vodu po potrebi. Kada je sarma gotova od navedenih sastojaka napravite zapršku tako što ćete na par kapi ulja prepržiti luk, beli luk i crvenu papriku, sve to sjedinite, i dodajte u tečnost u kojoj se kuvala sarma. S time prelijte sarmu, pustite da se još malo krčka i vaše jelo spremno je za konzumaciju.

Đurđevdan ne možemo da zamislimo bez dobrog pečenja!

Svinjetina iz rerne

Potrebno je:

  • komad prasetine
  • 30 grama masti
  • so
  • pivo
Svinjetina, Svinjski vrat
foto: Shutterstock

Priprema:

Posolite komade prasetine, utrljajte so sa svih strana i postavite meso tako da kožica bude okrenuta na gore.

U pekač sipajte oko 30 ml vode. Komad mesa prelijte sa 30 grama rastopljene masti. Pecite na 250 stepeni Celzijusa u prethodno zagrejanoj rerni. Povremeno, na oko 20 minuta, izvadite pekač i probušite meso viljuškom na nekoliko mesta. Tako ćete sprečiti da kožica pukne zbog pregrevanja i da bi masnoća koja se nalazi ispod kožice izašla i prelila površinu mesa.

Dužina pečenja zavisi od težine komada mesa i računa se 1kg = 1 h pečenja + još 10 minuta kada se otklopi i pusti da se kožica jače zapeče. Ukoliko je prase starije onda na početku i nekoliko puta tokom pečenja prase prelijte pivom kako bi kožica bila ukusnija.

Uz dobro meso obavezno ide i salata od svežeg kupusa.

Od poslastica smo izabrali kraljicu svih torti!

Reforma

Sastojci za koru:

  • 14 belanaca
  • 400 g mlevenih oraha
  • 400 g šećera
  • 4 kašike brašna

Sastojci za fil:

  • 14 žumanaca
  • 14 kašika šećera
  • 150 g čokolade
  • 250 g putera
reforma torta
foto: Shutterstock

Način pripreme:

Umutite belanca i postepeno dodajte šećer. Zatim dodajte orahe i brašno i lagano promešajte. Pola smese sipajte u pleh koji ste obložili pek papirom i poravnajte. Pecite na 200°C oko 20 minuta. Kada bude gotova, pokrijte je krpom da se ne suši. Postupak ponovite i sa drugom korom.

Potom obe kore presecite na 2 dela. Sve kore pokrijte krpom dok pravite fil. Umutite žumanca sa šećerom i onda ih kuvajte na pari, uz mešanje. Dodajte čokoladu i mešajte dok se ne otopi. Sklonite fil sa šporeta i pokrijte providnom folijom. Kada se ohladi na sobnoj temepraturi dodajte puter, koji je takođe iste temperature, te dobro umutite. Ređajte koru, fil i tako dok ne utrošite. Poslednji red treba da bude fil i ako želite pospite mlevenim orasima.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs