slavski meni

BOGATA TRPEZA ZA MRSNU SLAVU: Njukusnija predjela, glavna jela i poslastice prema tradicionalnoj recepturi

Meni za slavsku trpezu koji će vas oborti s nogu. Sva tradicionalna jela na jednom mestu.

Recepti
17:02h Autor:
BOGATA TRPEZA ZA MRSNU SLAVU: Njukusnija predjela, glavna jela i poslastice prema tradicionalnoj recepturi
Meni za slavsku trpezu, Foto: Shutterstock

Sezona slava uveliko je počela, a u narednom periodu očekuju nas velike slave, što znači da je pravo vreme za najlepše predloge recepata za slavsku trpezu! U nastavku teksta donosimo vam predlog trpeze za veliku mrsnu slavu.

Predjelo

Meze
Mezefoto: Printscreen Youtube / SOS Kuhinja/umbaga 23/Comida casera

Nijedna slavska mrsna trpeza ne može da prođe a da je ne ukrasi tradicionalno meze. Da bi vam ove godine izgledalo lepše nego ikada, OVDE pogledajte kako da složite meze kao profesionalac za svega 5 minuta, a zatim predjelu dodajte sledeće specijalitete:

Ruska salata:

Ruska salata
Ruska salatafoto: Shutterstock

Slavska trpeza definitivno je nezamisliva bez stare dobre ruske salate. Gotovo da ne postoji osoba koja ne voli da je jede, dok je mnogima ovo omiljeno jelo. Predlažemo da je napravite po klasičnom receptu:

Sastojci: 300 g pilećeg belog mesa, 150 g graška, 150 g šargarepe, 150 g krompira, 5 jaja, 300 g šunke, 5 većih kiselih krastavčića, 800 g majoneza.

Priprema: Obariti meso, grašak, krompir i šargarepu. U posebnoj šerpi skuvati jaja, sve prohladiti. Povrće i meso sitno iseckati, izmešati u većoj posudi, pa dodati rendana jaja, iseckane krastavčiće i seckanu šunku. Sve dobro izmešati, pa dodati majonez. Lepo sjediniti, pa ostaviti da se hladi u frižideru bar 12 sati. Ukrasite seckanim peršunom.

Slane kuglice:

Slane kuglice
Slane kuglicefoto: Printscreen Youtube / Recepti.com

Kuglice od sira i spanaća

Sastojci: 200 g gorgonzole, 50 g sremskog sira, 2 čena belog luka, 200 g spanaća, kašika kisele pavlake, so, biber, parmezan, prezle.

Priprema: Spanać kratko prokuvajte u kipućoj vodi i dobro ga ocedite. I sremski sir ocedite od vode, pa ga pomešajte s naseckanim spanaćem. Dodajte gorgonzolu sečenu na sitne kockice, sitno seckan beli luk, pavlaku i začine. Na kraju umešajte toliko prezli da smesa bude kompaktna kako biste lakše oblikovali bombice. Sve dobro promešajte. Ostavite u frižideru najmanje dva sata ili stavite u zamrzivač na sat vremena. Od smese vlažnim rukama pravite bombice i uvaljajte ih u rendan parmezan.

Kuglice od sira i spanaća
Kuglice od sira i spanaćafoto: Profimedia

Više predloga za razne kuglice možete pronaći OVDE.

Rolat od smese za palačinke:

Sastojci: 5 jaja, 180 g krabinih štapića, 100 g sira, 1 čen belog luka, svež peršun, 3 kašike majoneza

Priprema: Jaja posolite i pobiberite i umutite. Krabine štapiće izrendajte, kao i sir i beli luk. Peršun iseckajte. Dodajte majonez i sve sjedinite. Od umućenih jaja ispecite tanke palačinke. Premažite ih smesom i urolajte. Isecite i poslužite.

Više predloga za ukusne i jednostavne rolate, možete pronaći OVDE.

Mimoza:

Mimoza
Mimoza foto: Shutterstock

Sastojci: 6 krompira, 6 jaja, 150 dimljenog lososa, 200 g majoneza, 1 kašičica senfa.

Priprema: Prvo obarite krompir i jaja, pa ih sitnije isecite i poređajte u posudu. Potom dodajte i iseckan losos. Posolite i sipajte majonez i senf. Sve dobro promešajte i činiju odložite u frižider na 2 sata, kako bi se namirnice dobro rashladile. Zatim smesu stavite u kalup i oblikujte. Kada je izvadite, preko narendajte dva jaja i ukrasite je po svom ukusu.

Glavno jelo:

Pileća čorba

Pileća čorba
Pileća čorbafoto: Profimedia

Sastojci: 300 g pilećeg belog mesa, 2 krompira, Šargarepa, 1,5 l vode, 2 pileće kocke, So, Ulje.

Priprema: U šerpu sipajte toplu vodu, stavite belo meso, posolite i dodajte malo ulja. Kada meso bude obareno, iseckajte ga na sitne komade. Krompir i šargarepu očistite i izrendajte. U litar i po vode stavite meso, krompir i šargarepu, a kad provri dodajte kocke, smanjite temperaturu i kuvajte još pola sata. SavetAko presolite supu ili čorbu, u šerpu dodajte nekoliko komadića jabuke i kuvajte još 10 minuta, a zatim ih izvadite.

Sarma

Sarma
Sarmafoto: Shutterstock

Sastojci: 700 grama junećeg mlevenog mesa (od plećke), 1 glavica kiselog kupusa, 100 grama slanine, 100 grama pirinča, 1 glavica luka, 2 čena belog luka, 1 kašičica crvene paprike u prahu, 1 lovorov list, so, biber po želji.

Priprema: Glavici kupusa odvojite listove i iseckajte koren na listu, da listovi ne budu žilavi i debeli. Beli i crni luk sitno iseckajte, te slaninu iseckajte na male kockice. Luk prodinstajtr na malo ulja da uvene. U mleveno meso dodajte so, biber, crvenu papriku, dinstani luk, slaninu iseckanu na kockice i pirinač, te dobro promešajte. Po potrebi dodajte malo vode. U listove kupusa zamotajte meso i presavite rubove. Ostatak kupusa iseckajte na rezance, složite u lonac i uz malo vode i sve zajedno kuvajte 1,5 sat na laganoj vatri.

Cake uz koje će sarma biti još ukusnija, možete pogledati OVDE.

Karađorđeva šnicla

Karađorđeva šnicla
Karađorđeva šniclafoto: Shutterstock

Sastojci: 800 g svinjskog filea, 150 g starog ili zrelog kajmaka, 30 g brašna, 2 jajeta, 30 g prezli, 30 g brašna, ulje, so.

Priprema: Šnicle dobro istanjite čekićem za meso, pa ih fino usolite i dodajte začine po ukusu. Ostavite ih sa strane, kako bi meso omekšalo. Meso premažite kajmakom, urolajte ga, a ćoškove uvucite unutra kako kajmak ne bi iscurio u toku prženja. Umutite jaja, a u dve posebne posudite sipajte prezle i brašno. Šniclu najpre uvaljajte u brašno, pa u jaja, a onda u prezle. U dublji tiganj sipajte veću količinu ulja i kada se ulje zagreje spustite pripremljene šnicle. Pržite ih ravnomerno uz povremeno i lagano okretanje, sve dok ne porumene. Izvadite ih iz tiganja i odložite na tanjir koji je obložen papirnim ubrusom kako bi se ocedile od viška ulja. Služite je uz pomfrit, tartat sos i uz jednu krišku limuna.

Pečenje

Pečenje
Pečenjefoto: Profimedia

Pečenje je takođe nezaobilazno jelo kada su slave u pitanju. Mnogi uglavno poručuju gotovo pečenje, a ukoliko želite sami da ga pripremite, mi imamo veoma jednostavan recept, koji možete pronaći OVDE.

Kupus salata

Kupus salata
Kupus salatafoto: Printscreen Youtube / Hanuma kocht - Hanumina kuhinja

Uz pečenje najbolji prilog je naravno kupus salata.

Sastojci: kupus, so, šećer, jabukovo sirće, maslinovo ulje, biber.

Priprema: Naseckajte kupus što tanje (ili ga narendajte), pa ga sasvim malo posolite i lagano izgnječite rukom. Dodajte na vrh noža šećera, pa izmešajte viljuškom i kašikom i, ako je moguće, ostavite salatu da odstoji bar desetak minuta. Zatim prelijte sa malo jabukovog sirćeta i maslinovog ulja, pa dobro izmešajte i pobiberite. Po želji, dodajte i malo peršuna - za dekoraciju!

Poslastice

Kolači

Kolači
Kolačifoto: Shutterstock

Stigli smo i do najslađeg dela - slavskih poslastica!

Ako se radije odlučujete da pravite više vrsta ukusnih sitnih kolačića, OVDE vas čekaju recepti za 10 najukusnijih!

Torte

Doboš

Doboš torta
Doboš tortafoto: Shutterstock

Sastojci: 450 g maslaca, 350 g šećera, vanilin-šećer, 4 jaja, 2 kašike ruma, 200 g brašna, 2 kašičice praška za pecivo, puding od čokolade, 20 g kakaa, 500 ml mleka.

Priprema: 200 g maslaca umutite sa 200 g šećera, žumancima, vanilin-šećerom i rumom. Postepeno dodajte brašno sa praškom za pecivo i na kraju umućena belanca. Masu sipajte u odgovarajući kalup i pecite na 220 stepeni, 10 minuta svaku koru od ukupno sedam (otprilike po tri supene kašike testa). Posebno skuvajte puding po uputstvu na kesici. U ohlađen puding dodajte 250 g umućenog maslaca i sve izmutite mikserom. Svaku koru premazite ovim kremom, osim poslednje. Na kraju tortu prelijte šerbetom od 250 g šećera i 250 ml vode i dok je još topao, isecite na parčiće kako bi se torta kasnije lakše sekla.

Više predloga za najukusnije torte pogledajte OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs