SVEČANA SLAVSKA PREDJELA DOSTOJNA DVORSKE TRPEZE: Tri vrhunska recepta koji će OČARATI svakoga, prave se LAKO I BRZO

Predstavljamo vam tri prelepa recepta za mrsna slavska predjela koja će ukusom oduševiti sve vaše goste

Recepti
Autor:
SVEČANA SLAVSKA PREDJELA DOSTOJNA DVORSKE TRPEZE: Tri vrhunska recepta koji će OČARATI svakoga, prave se LAKO I BRZO
Recepti za slavska predjela, Foto: Shutterstock

Počela je sezona slava, a svečana trpeza ne može da prođe bez ukusnog predjela.

Predstavljamo vam tri fantastična recepta za kremasta i sočna predjela koja će oduševiti svakoga svojim raskošnim ukusom.

Slani rolat od spanaća sa sirom i pančetom

Predjelo, Slani rolat
foto: Shutterstock

Sastojci za koru: 6 jaja, 3 kašike pavlake, 7 kašika brašna, 1 prašak za pecivo, prstohvat soli, 200 g spanaća.

Za fil: 200 g sira po želji, 2-3 kašike pavlake, 5-6 kašika pančete.

Za premazivanje: 1 kašika majoneza, 3 kašike pavlake, 50 g kaškavalja.

Priprema: Umutiti žumanca, pa uz mućenje dodati pavlaku, pa brašno i na kraju prašak za pecivo. Zatim dodati i odleđen spanać. Belanca posebno umutiti pa ih sjediniti sa smesom od žumanaca, lagano mešajući varjačom. Smesu sipati u veliki pleh od rerne obložen pek papirom, pa peći 15-ak minuta na 190 stepeni. Proverite čačkalicom da li je pečeno. Pečenu koru prebaciti na čistu krpu koju ste pokvasili vodom, pa umotati u rolat. Ostaviti da se prohladi.

Sir izgnječite viljuškom, dodajte pavlaku i izmešajte da se fino sjedini. Odmotajte koru, namažite je ravnomerno sirom, po dužini ostavite 2 centimetra bez fila, da ne bi curilo kad urolate. Preko sira poređajte listove pančete i savijte u rolat. Preko rolata premazati majonez i pavlaku koje ste prethodno pomešali, a potom odozgo narendajte kačkavalj. Neka odstoji preko noći u frižideru.

Kremasta pileća salata sa pečenim susamom i prazilukom

Pileća salata
foto: Brent Hofacker / Alamy / Alamy / Profimedia

Sastojci: 200 g pilećeg belog mesa, 250 g makarona, 100 g susama, 300 ml majoneza, kašičica senfa, struk praziluka, 100 g krupno mlevenog kikirikija, so i biber po ukusu.

Priprema: Piletinu i makarone obarite, pa meso iseckajte sitno. Susam prepecite na suvom tiganju, uz veoma često mešanje. Pazite – lako izgori. Pomešajte majonez, senf i kikiriki, pa dodajte meso, iseckan praziluk i susam. Na kraju umešajte makarone, pa začinite sa malo bibera i posolite po svom ukusu. Salata treba da odstoji bar nekoliko sati u frižideru, a najbolje preko noći, kako bi se ukusi povezali.

Slane kuglice

Predjelo, Slane kuglice
foto: Shutterstock

Sastojci: 200 g sira, 100 grama pavlake, 100 g majoneza, 250 grama slanog keksa + 100 g seckane šunke, 100 g pilećih prsa, 50 g spanaća, 80 g kačkavalja, 2-3 kisela krastavčića.

Za valjanje: 100 g mlevenog kikirikija, prepečen susam, rendani kačkavalj.

Priprema: Keks samleti, pa mu dodati sir, pavlaku i majonez. Umesiti jednoličnu smesu, pa je podeliti na tri dela. U prvi deo dodati seckanu šunku, u drugi seckana pileća prsa i skuvan i oceđen spanać, a u treći 80 grama rendanog kačkavalja i seckane krastavčiće. Od smesa praviti loptice, pa valjati jednu vrstu u najsitnije rendan kačkavalj, drugu u mleveni kikiriki, treću u prepečen susam. Stavljati u ukrasne korpice i ostaviti da se ohladi i stegne.

Bonus video

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs