Počela je sezona slava, a svečana trpeza ne može da prođe bez ukusnog predjela.

Predstavljamo vam tri fantastična recepta za kremasta i sočna predjela koja će oduševiti svakoga svojim raskošnim ukusom.

Slani rolat od spanaća sa sirom i pančetom

Sastojci za koru: 6 jaja, 3 kašike pavlake, 7 kašika brašna, 1 prašak za pecivo, prstohvat soli, 200 g spanaća.

Za fil: 200 g sira po želji, 2-3 kašike pavlake, 5-6 kašika pančete.

Za premazivanje: 1 kašika majoneza, 3 kašike pavlake, 50 g kaškavalja.

Priprema: Umutiti žumanca, pa uz mućenje dodati pavlaku, pa brašno i na kraju prašak za pecivo. Zatim dodati i odleđen spanać. Belanca posebno umutiti pa ih sjediniti sa smesom od žumanaca, lagano mešajući varjačom. Smesu sipati u veliki pleh od rerne obložen pek papirom, pa peći 15-ak minuta na 190 stepeni. Proverite čačkalicom da li je pečeno. Pečenu koru prebaciti na čistu krpu koju ste pokvasili vodom, pa umotati u rolat. Ostaviti da se prohladi.

Sir izgnječite viljuškom, dodajte pavlaku i izmešajte da se fino sjedini. Odmotajte koru, namažite je ravnomerno sirom, po dužini ostavite 2 centimetra bez fila, da ne bi curilo kad urolate. Preko sira poređajte listove pančete i savijte u rolat. Preko rolata premazati majonez i pavlaku koje ste prethodno pomešali, a potom odozgo narendajte kačkavalj. Neka odstoji preko noći u frižideru.

Kremasta pileća salata sa pečenim susamom i prazilukom

Sastojci: 200 g pilećeg belog mesa, 250 g makarona, 100 g susama, 300 ml majoneza, kašičica senfa, struk praziluka, 100 g krupno mlevenog kikirikija, so i biber po ukusu.

Priprema: Piletinu i makarone obarite, pa meso iseckajte sitno. Susam prepecite na suvom tiganju, uz veoma često mešanje. Pazite – lako izgori. Pomešajte majonez, senf i kikiriki, pa dodajte meso, iseckan praziluk i susam. Na kraju umešajte makarone, pa začinite sa malo bibera i posolite po svom ukusu. Salata treba da odstoji bar nekoliko sati u frižideru, a najbolje preko noći, kako bi se ukusi povezali.

Slane kuglice

Sastojci: 200 g sira, 100 grama pavlake, 100 g majoneza, 250 grama slanog keksa + 100 g seckane šunke, 100 g pilećih prsa, 50 g spanaća, 80 g kačkavalja, 2-3 kisela krastavčića.

Za valjanje: 100 g mlevenog kikirikija, prepečen susam, rendani kačkavalj.

Priprema: Keks samleti, pa mu dodati sir, pavlaku i majonez. Umesiti jednoličnu smesu, pa je podeliti na tri dela. U prvi deo dodati seckanu šunku, u drugi seckana pileća prsa i skuvan i oceđen spanać, a u treći 80 grama rendanog kačkavalja i seckane krastavčiće. Od smesa praviti loptice, pa valjati jednu vrstu u najsitnije rendan kačkavalj, drugu u mleveni kikiriki, treću u prepečen susam. Stavljati u ukrasne korpice i ostaviti da se ohladi i stegne.

Bonus video

Error in getting video.

00:38
Slatka torta sa tikvicama Izvor: TikTok/themodernnonna
00:38
Slatka torta sa tikvicama Izvor: TikTok/themodernnonna

Predstavljamo vam tri prelepa recepta za mrsna slavska predjela koja će ukusom oduševiti sve vaše goste

Predstavljamo vam tri prelepa recepta za mrsna slavska predjela koja će ukusom oduševiti sve vaše goste