BRZO SE PRAVI

PIŠINGER TORTA JE JEDAN OD OMILJENIH SRPKSIH KOLAČA IZ 20. VEKA: Savršenom čokoladnom ukusu niko ne može da odoli

Recept za pišinger tortu je vrlo jednostava, a svako će vam tražiti parče!

Recepti
16:25h Autor:
PIŠINGER TORTA JE JEDAN OD OMILJENIH SRPKSIH KOLAČA IZ 20. VEKA: Savršenom čokoladnom ukusu niko ne može da odoli
Recept za pišinger tortu, Foto: Shutterstock

Pišinger oblande ili torta bila je nezaobilazni deo svih trpeza u srpskim porodicama krajem prošlog veka. Njen neodoljiv čokoladni ukus svakog osvoji na prvi zalogaj! I uz to, veoma lako se pravi.

Oblande, Pišinger
foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 1 pakovanje oblandi
  • 4 jajeta
  • 2 žumanca
  • 300 g šećera
  • 150 g čokolade
  • 300 g maslaca
  • 150 g mlevenih badema
  • sok od 1/2 limuna
  • Glazura:
  • 3 kašike vode
  • 2 kašike šećera
  • 100 g čokolade
  • 80 g maslaca
Čokolada, Topljena čokolada
foto: Shutterstock

Priprema:

Jaja, žumanca, šećer i čokoladu umutite mešajući na pari. Kad se smesa počne zgušnjavati, sklonite je i ostavite da se prohladi. Penasto umutite maslac i dodajte mu ohlađenu prethodnu smesu, limunov sok i mlevene bademe, koje ste prethodno malo propržili.

Ovim filom premazujte oblande i slažite jednu na drugu, a zatim ih odozgo pritisnite nečim teškim. Ostavite tortu u frižideru da se dobro ohladi, pa prelijte čokoladnom glazurom i pospite seckanim orasima ili bademima.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs